Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 17 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Visgerechten uit Tel Aviv en Israëlische wijnen bij Bar Fisk in Amsterdam

Dat de Israëlische keuken – met dank aan culinaire helden als Yotam Ottolenghi en Jigal Krant – steeds populairder wordt, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar Irit Lior en Oren Aharon misten nog wel een plek in Amsterdam waar je fantastische gerechten uit Tel Aviv kunt eten. Samen begonnen ze Bar Fisk in de Amsterdamse Pijp: een plek voor kleine visgerechten uit de Israëlische/Mediterraanse keuken, mét bijpassende Israëlische wijnen.

Dat je bij Israël denkt aan hummus is logisch. Maar wist je ook dat Israël een te gek wijnland is? Het Mediterrane klimaat en de heuvels zorgen voor heerlijke druivensoorten, waarmee bijzondere wijnen worden gemaakt.

Bar Fisk in Amsterdam

Hengels boven je tafel

Bij Bar Fisk in Amsterdam (dat wordt gerund door eigenaar Irit Lior en chef-kok Oren Aharon) willen ze tout Amsterdam (en omstreken) niet alleen kennis laten maken met het lekkerste eten uit Tel Aviv, maar ook met de fantastische wijnen die hier worden gemaakt. En dat je bij Bar Fisk verse vis kunt eten, wordt aan alles duidelijk als je binnenstapt. Van de tegeltjes in de vorm en kleur van vissenschubben tegen de bar tot aan de hengels boven je tafel (dat zijn trouwens lampen).

Het enige dat misschien een beetje verwarrend is, is de naam: Bar Fisk doet denken aan een Scandinavisch restaurant (fisk is het Deense woord voor vis). Maar het maakt wél meteen duidelijk dat het hier om vis draait.

Bar Fisk in Amsterdam

Israëlische bubbels

We beginnen onze avond met Israëlische bubbels: die kom je niet vaak tegen! De wijn is afkomstig uit de Golanhoogten (een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël) en wordt gemaakt door Gamla: het grootste wijnhuis uit Israël.

Daarbij eten we een amuse van gerookte forel met ingelegde pepers, dille, kaantjes van aardappel en vinaigrette met citroen. Een zalig begin waardoor we ons nu al helemaal thuisvoelen bij Bar Fisk.

Het voorgerecht bestaat uit tonijntartaar met grapefruit en bulghur; die zijn beide door de tartaar vermengd, waardoor het gerechtje een lekkere bite krijgt. Over het bord strepen hete pepersaus (zhoug noemen ze die), pistache en korianderzaad en arganolie. Het gerecht heeft vooral ook hele lekkere texturen; het is zowel crunchy als smeuïg en chewy. Dit kunnen we elke dag wel eten.

De wijn – een Galil Mountain White uit 2017, gemaakt van viognier en sauvignon blanc – smaakt fris en fruitig bij de aardse tonen van het gerecht. Mooie combi!

Bij Bar Fisk krijg je ook altijd versgebakken brood op tafel: Jerusalem bread, geïnspireerd op de Jerusalem bagel maar dan langwerpig, met daarbij dips en pickles. Het brood is nog lekker warm en knapperig. Lekker met de huisgemaakte tahini en tomatensalade. Ook de pickles zijn top.

Israëlische ceviche

Daarna drinken we een witte wijn van Sphera: een Riesling, een druivensoort die niet veel voorkomt in Israël. Het past mooi bij het gerecht, dat vrij lastig te pairen is door de zuren die erin zitten; het gerecht heeft dan ook flinke zuren nodig als tegenhanger. Maar dit werkt.

We krijgen in zout ingelegde zeebrasem met venkel, granaatappel, kalamata-olijven en baby gem. Mooie smaken: het zoute van de vis en de zuren bij elkaar, de wijn maakt het mooi rond. Het is geen ceviche, maar door de smaken doet het gerecht er wel aan denken. Wij dopen dit tot een Israelische ceviche.

 

Ook een prachtig gerecht is de octopus met bloemkool. Daarbij yoghurt en verse oregano. Hier zien we de meeste bordjes van wegvliegen van de pas. Een populair gerecht dus. Één hap en we snappen meteen waarom: het heeft een fantastische rokerige smaak. Daarbij is het gerecht ook goed acidisch en lekker zout.

De wijn vormt een mooi zoetig en fris contrast met de rokerige smaken van het gerecht.

Kikkererwten in bruine boter

We gaan door met een sappig stuk zeebaars met knapperig vel, gepofte couscous, crème van groene kruiden en kikkererwten in bruine boter. Wat een idee, om kikkererwten met beurre noisette op te dienen.

Eigenaar en gastheer Irit was van plan hier een Israelische rode wijn bij te serveren, maar die is pas over een paar weken binnen. Daarom drinken we er een rode wijn bij – de Beck Ink 2017 van Burgenland – dit keer dus niet uit Israël, maar uit Oostenrijk.

“Ik vind het ook leuk om niet teveel vast te houden aan het Israëlische, en daarnaast gewoon te gaan voor de wijnen die ik goed vind”, zegt eigenaar en gastheer Irit Lior daarover. En gelijk heeft hij. Van deze wijn hebben we na afloop nog 3 flessen online besteld, want hij is zalig.

Na deze heerlijke hartige gerechtjes komt Irit vragen of we van geitenkaas houden. De tafelgenoot zeker, maar uw Culy-reporter past. Daarom krijgen we twee verschillende desserts. Alleerst knafeh: een vrij hartig, warm dessert van kataifi met geitenkaas en ricotta. Daarop gekaramelliseerde zaden. Het zit een beetje tussen een kaasplankje en een gebakje in en is een Arabisch gerecht.

Nagerecht met kataifi bij Bar Fisk

Het tweede dessert is “my childhood in a dish“, aldus Irit. “Ik at dit als kind aan het strand, in een plastic bakje.” Het heet malabi en is een soort luchtige opgeklopte room met kokos met rozenwater en pistache. Daarbij nog schotsen van kokos.

Traditioneel wordt dit gerecht niet zo luchtig opgediend, maar is malabi meer een soort custard of crème brûlée. Wij zijn in ieder geval heel dankbaar voor deze versie, want dit is een toetje waarvoor je terugkomt. Zelfs als je – zoals wij – niet zo’n toetjesmens bent. Licht, luchtig, zoet en met een heerlijke subtiele rozensmaak.

Op ontdekkingstocht

Bar Fisk is niet alleen een hele relaxte plek waar je jezelf regelmatig ziet binnenvallen om een lekker hapje te eten (zonder gedoe), het is ook nog eens een plek waar je naartoe gaat om te ontdekken. Van de zhoug en de arganolie tot aan de malabi: dit zijn smaken en gerechten die we nog niet zo goed kennen in Nederland, maar die meteen smaken naar meer…

Het adres van Bar Fisk:

Eerste Swelinckstraat 23
1073 CL Amsterdam

Bar Fisk is elke dag geopend vanaf 18:00 uur; in het weekend zelfs vanaf 12:00 uur. De keuken van Bar Fisk is tot 24:00 uur geopend, dus je kunt hier ook nog om 22:00 uur aan tafel gaan. Nét zoals in Tel Aviv… 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.