Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 19 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt de waanzinnige torre de marisco bij MasMais Marisqueria

De nieuwe restaurants in Amsterdam vliegen je dan wel om de oren, bij Culy is dat wel het laatste waar we rouwig om kunnen zijn. Al helemaal niet als er paloma’s, ceviche, tacos en flan karamel op de menukaart staan. En bovenal: torre de marisco, een gerecht dat in zijn eentje al de trip naar het recent geopende MasMais Marisqueria waard is.

Liefhebbers weten het al langer: MasMais Marisqueria is de nieuwe zaak van de gelijknamige taqueria. Het concept ietsje anders, de ziel van de eerste vestiging ongerept. En als je weet dat die taqueria ons nogal na aan het hart ligt, dan snap je wel dat we in onze Mexicaanse nopjes zijn om ook zaak numero dos te gaan ontdekken.

Maar eerst: wat is een marisqueria eigenlijk?

In Spaans- of Portugeestalige landen kom je ze regelmatig tegen: marisquerias. Kortweg zijn dat visrestaurants, vaak zonder enige sporen van hippigheid. Het beste uit de zee is namelijk waar alles om draait; wat je op je bord krijgt is dan ook liefst eerder die dag gevangen en zonder al te veel liflafjes bereid.

Dat idee hebben ze bij MasMais dus naar Nederland vertaald, weliswaar wél hip en op z’n Amsterdams. Lees: in een hoekpand in Bos & Lommer met een knalblauwe bar, neon en ook veel kaarslicht, een eigen huisbiertje en een strakke visuele huisstijl. Dat doet verder niks af aan de visgerechten; die zijn – net als bij hun Zuiderse tegenhangers – vers, puur en góéd.

Vis bij MasMais marisqueria
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Torre de marisco

Je snapt: hou je van vis en zeevruchten, dan zul je hier aan je trekken komen. Vooral die laatste krijgen een glansrol in ceviches, tacos en tostadas. En bovenal: in torre de marisco, het gerecht dat ons tijdens ons bezoek het meest fascineert. Torre de marisco betekent letterlijk toren van zeevruchten en dat is ook precies wat het is: een elegant torentje van zorgvuldig op elkaar gestapelde ingrediënten waarbij het ene nog delicater is dan het ander.

Verse tonijn, (rauwe) garnalen, avocado, coquilles… Je zou denken dat je dit soort ingrediënten met de nodige eerbied hoort te consumeren, maar van die aanname blijkt niet zoveel waar te zijn – en later blijkt dat precíés waarom we er zo van houden.

Torre de marisco bij MasMais Marisqueria
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Voorzichtig zijn niet aan de orde

Dat heeft alles te maken met de flacon micheladasaus die bij het gerecht hoort. Ondanks de instructie ”gewoon lekker een boeltje van maken” springen we toch voorzichtig om met ‘t ding, de saus braafjes over de zeevruchten druppelend. Wanneer de chef dat in de smiezen krijgt, zien we de error in zijn brein: ”Was ik niet duidelijk genoeg?”

Wel dus, en we beginnen te snappen dat zo’n torre de mariscos in de verste verte niet vraagt om voorzichtigheid. Nadat we de volledige fles over het gerecht gieten blijft van de elegantie behoorlijk weinig over. Maakt ons verder niet uit; als een chef je een ”geloof me, je gaat me dankbaar zijn” op het hart drukt, dan nemen we dat zonder protesteren aan.

MasMais Marisqueria: Seafood Amsterdam
Bron: MasMais Marisqueria

Gezellige boel

En ja hoor, gelijk krijgt hij. Alleen al het deconstrueren van zo’n toren is een lekkere handeling; ergens geoorloofd een slagveld van maken blijkt goed voor onze frustraties. Ook qua smaak ontstaat een appetijtelijke situatie; eentje waar elk stukje vis bedekt is met een laagje hitte, rokerigheid en (ja we gaan het woord noemen): funk.

Daarmee sluit het gerecht naadloos aan bij de sfeer van de zaak. Ongedwongen en toch luxe; gemeend en toch ook speels. Ga het proeven: er een zootje van maken was zelden zo lekker.

MasMais Marisqueria: Seafood Amsterdam
Bron: MasMais Marisqueria

Adres en openingstijden MasMais Marisqueria

Admiraal de Ruijterweg 273A

1055 LV Amsterdam

MasMais Marisqueria is open van woensdag t/m zaterdag, van 18:00 tot 23:00. Reserveren kan via de site. 

Meer hotspots in Amsterdam?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.