Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 15 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Bij MasMais (Amsterdam) nemen ze taco’s héél serieus (zoals het hoort!)

Taco’s zijn life: het is een credo waar wij nogal sterk in geloven. Gevolg? Als er in ons land een nieuw tacorestaurant opent, dan zijn wij er als de kippen bij. Zo ook bij MasMais, een taquería die zich recent heeft gevestigd in Amsterdam-West.

Spoiler: bij MasMais moet je zijn voor briljante quasadillas, taco’s, mezcal en cocktails. Maar uiteráárd gaan we je het volledig verslag niet besparen.

Tortilla’s van A tot Z

Het paradepaardje bij MasMais zijn de huisgemaakte maistortilla’s. Dat blijkt een arbeidsintensief proces waar slechts een beperkt aantal taqueria’s in Europa (!) zich aan wagen. Eerst en vooral dienen de maiskorrels namelijk te weken in een oplossing van water en kalk (kalciumhydroxide): nixtamalisatie heet dat. Hierdoor wordt de buitenkant van de mais gegeleerd en wordt de binnenkant juist wee.

Vervolgens gaan de maiskorrels in een indrukwekkende machine – een pronkstuk in de kelder van MasMais. De korrels worden dan geperst tot masa (maisdeeg). Die masa stoppen eigenaars Mike & Jim op hun beurt in een tortillapers. Van de bolletjes maismeel worden zo tortilla’s geperst die op een hete plaat kort worden gebakken. Ontstaan er mooie luchtbellen? Dan gaan ze tot slot nog even in een afgesloten bakje voor nog een klein beetje extra garing. Snap je nu waarom homemade maistortilla’s zo’n dingetje zijn?

taco bij Mas Mais Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Geslaagde tortillatest

Wij in ieder geval wel. Al helemaal wanneer we de maistortilla’s ook nog eens proeven. Een goeie maistortilla is zó soepel dat je ‘m tot een prop kunt maken en de tortilla zich nadien ongeschonden ontvouwt én kenmerkt zich door een duizelingwekkend maisaroma. Die tests doorstaan de tortilla’s van MasMais natuurlijk moeiteloos.

De magie zit ‘m daarenboven in de toppings. Met vijf verschillende taco’s op de kaart is de keuze misschien niet heel uitgebreid, maar eigenlijk wil dat gewoon zeggen dat de focus vooral ligt op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. Houden we wel van.

Hibiscus cocktail bij Mas Mais Amsterdam
Hibiscus Mezcal. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Chicharrón, mole en pulpo

Wat die opties dan precies zijn? We nemen je even mee.

Zo heb je bijvoorbeeld de taco met pulpo, sofritto, salsa verde, chorizo-mayo (!) en selderij. Alleen al voor deze optie wil je naar Bos en Lommer afzakken – geloof ons.

taco met pulpo bij Mas Mais in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vervolgens staat er ook een taco met huisgemaakte mole, knolselderij, gehakte amandelen en lente-ui op de kaart. Mole is een Mexicaanse saus waarbij zowel een belachelijk grote hoeveelheid specerijen als tijd sleutelcriteria zijn.

Wil je zelf mole maken, dan is de kans groot dat je ontmoedigd wordt door de lange bereidingstijd (een beetje komijnzaadjes hier, een beetje kaneel toevoegen daar, laten pruttelen, uit de pan halen, nog twee pepers erbij…), maar bij MasMais gaan ze ook hier weer die uitdaging niet uit de weg. Het resultaat? Een ontzettend rijke mole met een complexe, zoete smaak. Mogen we een portie komen halen, alstublieft? Gracias.

taco bij Mas Mais Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoewel alles lekker is, bekronen we onderstaande taco toch overtuigend als favoriet. Het gaat om de pork carnitas met varkensvlees, salsa verde, ingelegde rode ui en chicharrón (een soort van knabbelspek). Dit is het type voedsel dat je er op een baaldag weer bovenop helpt, dat kunnen we garanderen.

taco bij Mas Mais
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Signature taco met salsa macha

De vierde optie op de kaart is er eentje met huisgemaakte chorizo, spicy adobo, salsa roja, koriander en ui. De spicyness zit net als bij de andere taco’s weer ontzettend goed. Hoewel ze bij MasMais duidelijk niet terugdeinzen voor een beetje pit, weten ze de pepers zó te doseren dat je met een aangenaam warm gevoel blijft zitten – niet dat je de hele tijd de zweetdruppels van je voorhoofd moet deppen.

De laatste optie is de signature taco van de zaak. Hij is vegetarisch en bevat crispy pompoen, salsa macha, geitenkaas en koriander. We sluiten er de avond mee af en kunnen niet anders dan nog maar eens te besluiten: dit is toch echt het leven?

taco bij Mas Mais
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden MasMais

Hoofdweg 456

1056 DJ Amsterdam

MasMais is van woensdag tot en met zondag geopend voor diner. Check de website voor de exacte openingstijden en om te reserveren. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.