Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 4 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Yuzu Dining Bar in Amsterdam: vertrouwd Japans met een vleugje spanning

Genoeg restaurants brengen een wel heel Westerse interpretatie van Japan, maar bij Yuzu Dining Bar is dat gelukkig niet het geval. Een karikatuur van de Japanse keuken zul je hier niet zien, realistische afspiegelingen van wat er in Japanse izakaya’s geserveerd wordt des te meer. Culy gaat het ontdekken.

Een bewuste keuze van het keukenteam: geen sushi serveren, wel vertrouwde én vernieuwendere deelgerechten die samen altijd een geslaagde mix opleveren. Om dan nog maar te zwijgen over de cocktails…

Cocktails bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Yuzu Dining Bar in Amsterdam

Met een locatie tussen Club Church en nachtwinkels zou je je kunnen afvragen of Yuzu Dining Bar niet de zoveelste op toeristen gemikte zaak zonder ziel is. Nee dus: het is het laagdrempeligere broertje van Yuzu in Den Haag en wie die laatste zaak kent, weet dat team Yuzu genoeg karakter heeft om niet de typische toeristentrekpleister te zijn.

Dat uit zich ten eerste in het interieur, wat een weloverwogen mix van stoer en sierlijk blijkt. Stoer door de robuuste bar, lijvige rode lampionnen en de – hier en daar stoute – Japanse mangaschilderingen, sierlijk door de serene materialen, het met zorg uitgekozen servies en aandacht voor kleine details. Zo staan er op de tafel lege potjes voor je afgeknabbelde yakitoristokjes en berg je jas en tas op in een mandje onder je zitplaats: fijne kleinigheden die verwijzen naar gangbare Japanse gebruiken.

Inktvis tempura bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vertrouwd met een vleugje spanning

En kwestie van achtergrond: de naam Yuzu is een verwijzing naar de gelijknamige Japanse citrusvrucht. Bij Culy zijn we daar al jaren verzot op, met name door die gesofisticeerde smaak die een beetje tussen citroen, limoen en grapefruit inzit.

Dat laatste geeft yuzu een mysterieus bittertje; gerechten of drankjes met yuzu hebben daarmee iets vertrouwds en toch ook iets spannends. Exact zo valt ook de stijl van de keuken bij Yuzu Dining Bar te typeren. Vertrouwdere gerechten uit Japan als basis; vernieuwendere keuzes ter afwisseling.

Edamame bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bonte mix

Ons beste advies luidt om die reden dan ook: bestel een rits van hun deelgerechten om die mix zelf te ervaren. Het is ook hoe wij de avond inzetten, de tafel gevuld met miso-komkommer, gyoza met kip en waterkastanjes, spicy edamame, groene bonen met zwarte sesam en nori en gepaneerde inktvis.

Niet alleen zijn de gerechten afzonderlijk bijzonder goed uitgewerkt (zo is de inktvis flinterdun gepaneerd, de delicate smaak van de vis volop tot z’n recht laten komend), het contrast tussen de frisse groentebereidingen en gerechten met een grote verwenfactor (gyoza!) is ook fijn en in balans.

Gyoza bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Yakitori en orgaanvlees

Een behoorlijk groot aandeel op de menukaart wordt daarnaast gereserveerd voor yakitori. Met keuze uit negen verschillende spiezen kun je je liefde voor saté hier overtuigend botvieren. Orgaanvlees wordt daarbij niet geschuwd: naast kippenvleugel en -dij kun je ook opteren voor lever, hart of maag.

Dat blijkt een drempel waar we nog wel wat weerstand bij voelen; niet alle tafelgenoten vinden de minder gebruikelijke texturen even charmant. Over de smaak valt echter weinig slechts te zeggen.  Niet alleen zingt de houtskool mooi op de achtergrond, de specerijen zijn ook precies spannend genoeg om het vlees niet te overschaduwen. Bovendien zijn er ook interessante vegetarische opties, met de beeldschone paddenstoelenyakitori met saffraan en rode miso als onze favoriet.

Kip yakitori bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Paddenstoelen skewer bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Cocktails en muziek

Je zou je tot slot nog kunnen afvragen hoe Yuzu Dining Bar zich onderscheidt van het Yuzu in Den Haag. Dat zit ‘m niet alleen in de component muziek (in de kelder zullen op termijn ook feestjes plaatsvinden) maar ook in de grotere focus op drinks en cocktails.

Sla de cocktailkaart dan ook niet over, we bevelen het je vriendelijk. Met ingrediënten als shiso, yuzu (hoe kan het ook anders) en kersenbloesem bevat iedere cocktail minstens één knipoog naar Japan. Daar is duidelijk goed over nagedacht en dat proef je ook: geen enkel drankje schiet uit de bocht of mist balans.

Wie toch niet zo’n cocktailliefhebber is (gemiste kans), kan zijn hart ophalen aan het ruime aanbod sake en Japanse whisky’s. En heb je nou nog nooit shochu (Japanse likeur) gedronken, dan raden we je aan om het personeel eens lief in de ogen te kijken. Het ontbreekt hen namelijk niet aan passie om hun liefde voor Japan persoonlijk aan je toe te lichten en – sushi of niet – dat werkt simpelweg ontzéttend aanstekelijk.

Cocktails bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Yuzu Dining Bar:

Kerkstraat 59,

1017 GC Amsterdam

Yuzu Dining Bar is geopend van woensdag t/m zaterdag van 18:00 tot (minstens) 00:00. 

Sochu bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.