Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 30 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

Het vernieuwde REM restaurant: speels en creatief op een unieke locatie

Over dineren op unieke locaties gesproken: al eens een metershoog platform in de Amsterdamse Houthaven geprobeerd, met uitzicht over het IJ? Want dat is de plek waar REM restaurant & bar huist. Het heeft het mooiste dakterras van Amsterdam, een cocktailbar, genoeg neon smileys, discobollen en arcadekasten om vrolijk van te worden én de artistieke visie van chef Bobby Rust. Dat maakt REM niet alleen een iconische plek, maar ook een aantrekkelijke culinaire bestemming.

REM restaurant is vernieuwd

Je kan bijna niet aan het REM-eiland voorbijlopen zonder een ‘wow’ uit te spreken. Het complete platform – dat in 1964 dienst deed als basis voor tot dan toe verboden commerciële televisie-uitzendingen tot de Rijkspolitie daar (al na vier maanden) een stokje voor stak- werd in 2011 van Noordwijk naar Amsterdam getakeld. Tussendoor werd het verbouwd en werd er een verdieping bovenop gezet.

Eenmaal in de Houthavens werd REM al eens omgetoverd tot restaurant, maar in 2021 zagen horeca-ondernemers Martijn Peters, Martijn Witlam, David André en Frits de Haes hun kans schoon. Zij maakten ze er het REM van vandaag van. Dat is een plek geworden waar je tijdens het wandelen even een kop koffie kunt drinken, uitgebreid kunt lunchen of fine dinen en zelfs kunt dansen.

Deze week is de officiële opening en is de periode van twee maanden proefdraaien officieel achter de rug.

REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Chef Bobby Rust

Nu ken je de Culy-redactie ondertussen wel een beetje: je kunt bij wijze van spreken eten serveren in een raket met honderd katten en onbeperkt kroketten aan boord, maar wij gaan alleen als je er goed kunt eten. En dat zit wel snor, bij REM restaurant. De keuken is immers domein van chef Bobby Rust. Die ken je misschien wel van Ron Gastrobar, De Librije en Envy in Amsterdam. Ook deed hij mee aan televisieprogramma’s als De Nieuwe Garde en Snackmasters. Daarmee is REM-eiland niet alleen een veelbelovende locatie, maar heeft het ook nog een veelbelovende restaurantkeuken.

Als je hoogtevrees hebt, is de klim naar het restaurant over de open trappen wel even een samengeknepen-billen-exercitie (tip: er is ook een lift). Dikke kans dat je daarna wil bijkomen op de beste plek van Amsterdam: het terras van REM. Hier zit je de hele dag met je snufferd in de zon, met een waanzinnig uitzicht over de houthavens. En dan moet het eten nog komen.

REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Moet je proeven: de tomatencarpaccio

Onze bestelling blijkt niet helemaal goed door gekomen te zijn en dat is een geluk bij een ongeluk, want nu krijgen we tóch de tomaten carpaccio waar we nog over twijfelden (“Deze is van ons, om het goed te maken – als jullie willen?” – ja, wij willen!”). Wat een hero gerecht.

De laatste jaren is het populair geworden om steak tartare in een vega versie van tomaat te serveren (Niven Kunz heeft bijvoorbeeld een briljante versie) die soms bijna niet te onderscheiden is van de variant van vlees. Deze tomatencarpaccio past in die lijn. De bediening legt uit dat de tomaten eerst in een bak met soda gaan om dat velletje makkelijk pelbaar te maken. Daarna gaan ze in een bak met suiker om hun natuurlijke smaken naar voren te halen. Ze worden gedroogd, gesneden als carpaccio en vervolgens platgeslagen.

Het resultaat is vele malen interessanter dan het carpacciovlees dat je doorgaans aantreft. Dat heeft van zichzelf weinig smaak, terwijl tomaat – zeker op deze manier bereid – barst van de umami.

Tomaten carpaccio bij REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Uitgebreide lunch

Je kunt bij REM restaurant zowel voor a la carte kiezen als voor een chef’s menu van vier, vijf of zes gangen. Voor de lunch gaat dat van drie tot vijf gangen, maar de kaart is hetzelfde. Heerlijk vinden we dat, als de lunchkaart niet onderdoet voor de dinerkaart, zodat je uitgebreid uit lunchen kunt gaan.

Daarna nog twee gerechten die ons aan het denken zetten. Zo combineert het gerecht van konijn (in de vorm van een worstje) met noordzeekrab, witlof, zure kool en bisque smaken en ingrediënten waar we zelf nooit op zouden zijn gekomen. Ergens is het vertrouwd – de combi zure kool en worst is natuurlijk een bekende – anderzijds is het een geheel eigen interpretatie van surf & turf.

REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Hetzelfde geldt voor het vega gerecht van knolselderij met pinda, peer en kentjoer. Het bordje doet qua geur al wat Indisch aan, maar ook qua smaak worden we op subtiele en verrassende wijze meegenomen naar de Indische keuken. Wil je bovendien eens proeven hoe een goede pindasaus écht hoort te smaken, doe dat dan hier.

Knolselderij bij REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Decadente rogvleugel

De rogvleugel die we als derde gang proeven is typisch zo’n gerecht dat iedereen lekker moet vinden – of je nou visliefhebber bent of niet. Het stukje vis is botermals en ligt nog op de graat; het visvlees rits je er zó vanaf. Het bevat een sticky lak die Aziatisch aan doet.

De picalilly die er bovenop ligt past daar prachtig bij (en snijdt door het zoete en zoute heen). De felgroene bieslook beurre blanc die aan tafel naast de vis wordt gegoten, samen met de op 63 graden gegaarde eidooier die je zelf nog kapot mag prikken en door de saus mag roeren, maken dit gerecht tot een lekker decadent feestje.

Rogvleugel met eidooier bij REM restaurant Amsterdam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Ook zo lekker decadent maar dan op een hele andere manier zijn de witte asperges. Juist door daar niet teveel aan te tornen – ze worden op twee manieren opgediend, perfect beetgaar gekookt (wat ons er maar weer op wijst dat we ze thuis veel te ver doorkoken) en rauw – schittert het witte goud in al zijn decadentie.

De saus van geitenyoghurt voegt naast romigheid ook een bepaalde funk toe, de gekonfijte krieltjes zijn als zachte kussentjes en de gedroogde geschaafde eidooier geeft het gerecht een prettig vetje.

Hoewel het altijd een uitdaging is om witte asperges te pairen met een wijn, weet de bediening er toch een lekkere Riesling bij uit te zoeken. Sommelier Juul van de Ven kiest voor REM uitsluitend wijnen uit Europa uit, om de carbon footprint zo beperkt mogelijk te houden. Er is een uitgebreide wijnkaart, met keuzes van biologisch en biodynamisch tot aan natuurwijnen. Overigens is er ook veel aandacht voor alcoholvrije opties bij REM en is er een BoB-arrangement. Het restaurant serveert ook een eigen REM bier en huisgemaakte frisdranken.

Witte asperges bij REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dessert van artisjok

Voor het dessert zou je óf voor de vertrouwde keuze van een Witte Dame (oftewel Dame Blanche) kunnen gaan – hier niet té zoet en wat lichter, ook dankzij een goed snufje zout – óf voor het spannende dessert op basis van artisjok.

Artisjok zei je? Jawel: voor ons staat een nagerecht bestaande uit een taartje van artisjok, gekonfijte artisjok en artisjokkenchips. Daarbovenop een cannele van appelsorbetijs en ergens verstopt ook nog een olijvensausje. Een verrassend dessert, alleen al op papier, en een fijne combinatie van zoet en hartig.

Kortom, het is écht zo: REM restaurant & bar is een plek met voor elk wat wils. Ga erheen voor de unieke locatie, blijf voor het eten.

Het adres van REM restaurant & bar

Haparandadam 45-2, Amsterdam

Kijk voor actuele openingstijden of om te reserveren op de website van REM

Dame blanche bij REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Hartig dessert met artisjok bij REM restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.