Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 17 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

5 x de lekkerste rijsttafels om te bestellen voor thuis

Heb je wel weer eens zin in zo’n uitgebreide Ind(ones)ische rijsttafel? Snappen we. Nu uit eten gaan en je tafel vol laten bouwen met tientallen schaaltjes er nog steeds niet bij is, zijn er gelukkig steeds meer lekkere rijsttafels voor thuis. En niet van de minste namen…

5 x de lekkerste rijsttafels om te bestellen voor thuis

Haal de eettafel maar vast leeg, want jij gaat binnenkort heel wat verschillende schaaltjes op tafel zetten. Topchefs als Ron Blaauw, Syrco Bakker en Dennis Huwaë wagen zich bijvoorbeeld allemaal aan de rijsttafel, net als een aantal van onze favoriete restaurants. Boffen wij even.

Hieronder de lekkerste kant-en-klare rijsttafels om in huis te halen.

1. Edel by Dennis

Afhalen in Amsterdam, thuisbezorgd door heel Nederland

Likkebaardend stonden we onlangs gebogen over wat wel een triljoen bakjes leken, van de Molukse rijsttafel die chef Dennis Huwaë van Edel by Dennis maakte. Chef Dennis ging daarvoor terug naar zijn Molukse jeugd en de smaken die hij leerde van zijn oma. Dennis: “Met Back to the Roots: ‘Gandong É’ wil ik een menu op tafel zetten dat de hele familie bij elkaar brengt, net zoals vroeger bij mijn oma.”

Je kunt de gerechten helemaal opwarmen in de magnetron of oven. Schep je ze allemaal samen op een bordje, dan is het net alsof je op een familiefeest bent. Waar ze wel érg goed kunnen koken. Dichter bij het familiegevoel zijn wij sinds de eerste lockdown in maart 2020 niet geweest.

De rijsttafel van Edel by Dennis is elke dag te bestellen voor afhaal (tussen 16:00 en 19:00 uur). Op donderdag t/m zaterdag bezorgen ze door heel Nederland. Kijk voor meer info op de website.

Culy ontdekt… gandong é: de Molukse rijsttafel van chef Dennis Huwaë

Molukse rijsttafel van Dennis Huwaë
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Toko Syrco (van Syrco Bakker)

Thuisbezorgd door heel Nederland en Vlaanderen

Toko Syrco is een initiatief van Syrco Bakker, Iman Soomers & Sergio Herman. Want Syrco maakt niet alleen de lekkerste sterrengerechten bij restaurant Pure C, het sambal-avontuur (Sambal van Opa Co) dat hij samen met zijn vader aanging smaakte naar meer. En dus is er nu een hele toko opgetuigd met het lekkerste Indonesische comfort food.

Er is een royale box voor 4 personen, maar daarnaast nu ook 2 verschillende 2 persoons boxen. Denk aan een variant met varken & kip, eentje met vis of een vega rijsttafel. Én er is ook een ‘spring edition’ met de lekkerste ingrediënten van de lente. Vinden we leuk.

De dinerboxen van Toko Syrco worden op vrijdag en zaterdag vers en gekoeld in heel Nederland bezorgd, met uitzondering van de Waddeneilanden. Op vrijdag leveren ze ook in Vlaanderen. Bestellen kan online.

3. Restaurant Blauw

Thuisbezorgd of afhalen in Amsterdam & Utrecht

Zeg je rijsttafel, dan zeg je Restaurant Blauw. We kennen deze hotspot al járen als dat lekkere Indonesische restaurant dat still going strong is, in zowel Amsterdam als Utrecht. En ook tijdens de lockdown kun je genieten van hun rijsttafels. Die zijn namelijk gewoon online te bestellen, zowel in een authentieke als een vegetarische variant. En je kunt ook zelf een rijsttafel samenstellen voor twee personen, met al je persoonlijke favo’s.

Via Thuisbezorgd en UberEats worden ze bij je aan de deur geleverd, maar je kunt ze ook afhalen. Kijk voor meer info op de site.

Rijsttafel bij Blauw
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Ron Gastrobar At Home

Thuisbezorgd in heel Nederland

Bij chef Ron Blaauw kun je niet alleen zijn befaamde spareribs bestellen, maar ook rijsttafels! Je zet je tafel vol met tafel vol met de heerlijkste Indische en Indonesische gerechten op z’n Blaauws (vlees, vis of vega). En da’s gewoon een kwestie van even opwarmen. Ron tipt ook dat je de rijsttafel zelfs tot drie maanden kunt invriezen.

Woon je in Amsterdam dan kun je de rijsttafel bestellen via Deliveroo. In de rest van Nederland worden de boxen bezorgd met Thuis Uit Eten. Kijk voor meer info op de site van Ron Gastrobar.

5. De Vrouw met de Baard

Afhalen in Amsterdam

Restaurant De Vrouw met de Baard in Amsterdam serveert geen klassieke rijsttafel, maar krijgt toch een eervolle vermelding. Hier haal je namelijk het lekkerste Indo-soulfood (hun rendang wordt alom geprezen), momenteel zelfs in een 5 gangen soulfood menu.

Je begint met nachos met rendang, gevolgd door een heerlijke tomaten-sereh-ginger-soep. Daarna is het aan met bio beef rendang – of voor vega’s: rendang van jackfruit – noedelsalade met edamame en geroosterde aubergine met miso-tahin-crème. Wat volgt, is een tussengerechtje van ananas creamcheese met homemade kimchi en toast en daarna is er Indo bread & butter pie met miso caramel. Dat wil je.

Zelf af te halen in het restaurant of in overleg bezorgd rondom Amsterdam centrum. Kijk voor meer info op de website.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.