Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 11 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… gandong é: de Molukse rijsttafel van chef Dennis Huwaë

Chef Dennis Huwaë van Daalder en Edel by Dennis gaat terug naar zijn Molukse roots! Onlangs bedacht hij al samen met Nelson Tanate van De Librije een Moluks geïnspireerd diner dat je thuis live kon meekoken met de chefs. Dat smaakte naar meer. Met zijn Gandong É-menu neemt hij je mee op reis langs de smaken, geuren en kleuren van zijn Molukse eetcultuur.

Dennis vernoemde zijn menu naar een bekend liedje uit de Molukse cultuur, waar zijn roots liggen. Gandong é betekent zoiets als ‘samen zijn wij één’. In een tijd waarin we het gezellig samenzijn, de (familie)feesten en de rijsttafels die we samen delen keihard moeten missen, komt Dennis met een feestelijke rijsttafel voor thuis die je voor twee of vier personen kunt bestellen.

Edel by Dennis in Amsterdam: het casual (en rebelse) broertje van Daalder

Moluks menu Dennis Huwaë
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Molukse rijsttafel

Vraag je je af wat een Molukse rijsttafel Moluks maakt, ten opzichte van de bekende Indische rijsttafel? Het is hetzelfde idee. Toch heeft elke eilandengroep in Indonesië weer zijn eigen keuken, waarbij de nadruk op iets anders ligt. Vergelijkbaar met landen als India en China, die ook over heel veel verschillende keukens beschikken.

De keuken van Java die je hier in Nederland het meest tegenkomt, is bijvoorbeeld wat zoeter en minder pittig. Eten van de Molukken is juist weer wat pittiger en wordt gekenmerkt door veelvuldig gebruik van specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. Tip: het boek De bijbel van de Indonesische keuken gaat hier leuk op in.

Molukse rijsttafel Edel by Dennis
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Back to the roots met Dennis

Terug naar de Molukken. Het Gandong É-menu bestaat uit 13 tot 17 kleine gerechten in héél veel kleine bakjes. “Je kunt de zwarte bakjes gewoon met bakje en al opwarmen in de magnetron”  – wordt ons verteld als we de box afhalen bij Edel. In de oven kan ook, maar dan moet je de inhoud even overscheppen in hittebestendige schaaltjes. Je hoeft dus niets af te maken: het is opwarmen en gaan.

Wij vinden het altijd een feest om zoveel verschillende gerechtjes bij elkaar te zien en de hele tafel ermee vol te bouwen. Meegeleverd is ook een QR-code naar een playlist, zodat je je ogen dicht kunt doen en kunt veinzen alsof je in het restaurant zit.

Edel by Dennis back to the roots
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Warm familiegevoel

Voor ons op tafel staan 17 gerechtjes (we gingen voor de Gandong É deluxe, je bet een foodie of je bent het niet), variërend van ajam semur tot aan ikan ritja ritja, atjar tjampoer, sambal goreng telor en saté ajam tot perkedel en terong belado. Ook zijn er bijgerechten en toppings als emping, huisgemaakte sambal en zoetzuur.

Schep je ze allemaal samen op een bordje, dan is het net alsof je op een familiefeest bent. Waar ze wel érg goed kunnen koken. Dichter bij het familiegevoel zijn wij sinds de eerste lockdown in maart 2020 niet geweest.

Molukse rijsttafel van Dennis Huwaë
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Houtskoolsmaak

We worden er bijna emotioneel van. Daarbij zijn de gerechten ook nog eens belachelijk goed. De saté ajam heeft een lekkere houtskoolsmaak, de garnalen met petehbonen (sambal goreng udang peteh) zijn lekker pittig en geurig. In de sayur boontjes proeven we de vertrouwde, funky smaak van trassi terug en de atjar is lekker fris en kokos-achtig.

Fantastisch is ook de terong balado: aubergines met sambalsaus. Ken je dat gerecht nog niet, dan moet je dat echt eens proeven. Maar sowieso vinden we deze Molukse rijsttafel van Dennis een dikke aanrader.

De rijsttafel van Edel by Dennis is elke dag te bestellen voor afhaal (tussen 16:00 en 19:00 uur). Op donderdag t/m zaterdag bezorgen ze door heel Nederland. Kijk voor meer info op de website.  

Molukse rijsttafel van Edel by Dennis
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.