Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 17 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lekker duurzaam voorraadkastkoken: zo maak je restjes pasta op

Een halve zak orechiette, een verwaarloosbaar restje farfalle, een doos linguine dat zo goed als leeg is… Is dat wat je standaard aantreft bij het openen van je voorraadkast? We herkennen het. Daarom vonden we het tijd voor een paar tips om die restjes pasta voor eens en voor altijd op te maken.

Want als er iets is wat we dankzij de pandemie geleerd hebben, is het wel dat je met een béétje creativiteit een spectaculaire maaltijd uit je voorraadkast kunt toveren. Vaak is dat een kwestie van aandachtig kijken naar wat je nog in huis hebt voordat je nieuwe producten gaat inkopen. En van een paar goede recepten uit de voorraadkast natuurlijk.

Zo maak je restjes pasta op

Pasta is zo’n typisch ingrediënt dat achterblijft in de voorraadkast. Gelukkig blijft het eeuwig goed en kun je er nog heel wat kanten mee op.

Verzamel je restjes in een grote glazen pot

Één van onze favoriete tips: plaats een grote weckpot (zoals deze) op je keukenblad. Heb je een pastagerecht gemaakt en heb je nog een restje (ongekookte) pasta over?

Kieper het restje in de pot. Na een paar maanden (of al eerder) is de pot goed gevuld met een mix van verschillende droge pastasoorten. Lasagnevellen kun je trouwens in stukjes breken, net als spaghetti of linguine.

Maak eenmaal in de zoveel tijd een crisispasta

Met deze gekke mix van verschillende soorten pasta kun je eens in de zoveel tijd een voorraadkastpasta bereiden. Toegegeven: van een Italiaan zul je niet gauw het advies krijgen om verschillende pastasoorten in eenzelfde gerecht te mixen (elke pastasoort heeft namelijk een andere culinaire troef!). Maar hé: alles om verspilling tegen te gaan (en om die voorraadkast uit te ruimen).

Tip: in Mara Grimms crisiskookboek (dat ze aan het begin van de crisis uitgaf, maar dat nog steeds ultra relevant is) hebben heel wat chefs een recept voor voorraadkastpasta prijsgegeven. Van pasta met ham en doperwten van Benny Blisto (van het stoere BAK in Amsterdam) tot pasta e ceci met kikkererwten: de pastasoort in deze recepten is telkens goed inwisselbaar.

En tot slot: heb je een restje gekookte pasta over? Maak er dan pasta frittata mee, zoals chef Samuel Levie hier doet. Oorspronkelijk bedacht als kindvriendelijk gerecht, maar bovenal gewoon heel slim.

Pasta Frittata uit Eten met Nijntje
Bron: Jeroen van der Spek

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.