Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 5 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Restaurant Blauw in Amsterdam heeft een nieuw modern Indonesisch menu

Restaurant Blauw kennen we vooral als dat lekkere Indonesische restaurant dat al jaren going strong is, in zowel Amsterdam als Utrecht. Je hoort nooit gekke dingen over Blauw, het is gewoon goed en de kwaliteit constant. Heel fijn natuurlijk, maar daardoor vergeten we deze solide hotspot nog weleens. Reden genoeg voor Blauw om ons weer eens uit te nodigen. Want er is ook wat veranderd, bij Blauw.

Dat Blauw nog steeds in trek is, blijkt wel als we hier op een dinsdagavond neerstrijken. Het restaurant biedt veel plekken, maar zit goed vol. Sommige tafels wisselen gedurende de tijd dat we er zitten. Een dame uit de buurt die komt informeren naar een tafel voor een verjaardagsetentje, krijgt te horen dat het raadzaam is dat ze minimaal een week van tevoren reserveert.

Blauw heeft natuurlijk ook wel die frisse reputatie: je eet er authentiek Indonesisch, maar in een strak, modern interieur. Da’s even andere koek dan de – soms wat morsige doch charmante – warung-achtige eethuisjes die je doorgaans treft als je je trek naar Indonesisch eten achterna loopt.

Het interieur van Restaurant Blauw in Amsterdam

Wat is er nieuw?

Onlangs bracht Blauw een eigen kookboek uit, met de receptuur van 70 van hun authentieke Indonesische signatuurgerechten. Denk aan Sate Maranggi van ossenhaas en een Laksa met kokos en garnalen. Ook zijn zeg begonnen met een een nieuw menu bij de vestiging in Amsterdam.

Geen paniek: de rijsttafels – die hier toch immens populair zijn – zijn gebleven. Maar de hoofdgerechten zijn vervangen door kleine gerechtjes. Die kun je als voorgerecht bestellen, maar ze zijn vooral bedacht met het oog op shared dining. Lekker veel verschillende bordjes op tafel en overal wat van wegpakken, dat idee.

Ikan asam pedas: zeebaars

Het nieuwe menu van Blauw

Best slim: Blauw probeert hiermee om de jonge foodies aan te spreken, die op zoek zijn naar moderne, leuke gerechten. Denk aan saté lilit: Balinese saté, gemaakt van gehakt. De versie van Blauw is gemaakt van krab en garnaal om sereh-stengels, met toefjes kerriemayo, sambalmayo en rauwe groenten. Een mooi, hip en fris bordje.

Ook de zeebaars is goed: mooi krokant gebakken en opgediend in een saus met tamarinde en kokos. Niet alleen met hele lekkere smaken, maar ook met een verslavende textuur.

Favoriet is de gestoofde lamsnek met een ketjap-lak. Ook weer met zo’n lekkere kruidige saus (we proeven kruidnagel) en gepofte rijst. Leuk om te zien dat Indonesisch eten niet altijd traditioneel hoeft te zijn, maar toch niets aan haar authentieke smaken hoeft te verliezen.

De rijsttafel

Natuurlijk eindigen we toch weer met een rijsttafel, want daarvoor komt het gros van de mensen toch naar Blauw. Er is keuze uit vlees en groenten, vis en groenten of een volledig vegetarische rijsttafel. Wij krijgen een mix van vlees en vis met ontzettend lekkere gerechtjes, waarvan vooral de krokante makreel (in een heel krokant jasje met een sticky saus), de saté kambing en de smoor ons erg aanspreken. We missen wel nog wat groentegerechtjes, maar volgens Jerry ontbreken die omdat we nu een mix van vlees en vis hebben gekregen. Bij de andere rijsttafels zijn de groenten beter vertegenwoordigd.

We krijgen bijna de slappe lach van de enorme hoeveelheid witte bakjes waarmee onze tafel wordt volgebouwd (grappig: alle tafels bij Blauw hebben alvast een ingebouwd rechaud). Het zijn er zó veel!

Ook interessant: De Aziatische rijsttafel: Indonesisch of toch Indisch?

Rijsttafel bij Blauw
Nancy van Batenburg voor Culy

Wijn bij de saté

Indonesische mensen staan erom bekend graag zoete drankjes bij het eten te drinken, maar bij Blauw heb je de kans om bijpassende wijnen uit te proberen. Want ook de wijnkaart is vernieuwd. Er zijn nu meer wijnen per glas verkrijgbaar. Gastheer en bedrijfsleider Jerry heeft duidelijk een passie voor wijn, want hij kan er veel over vertellen. “Je moet echt even die wijn proberen”, roept hij geregeld, waarna hij de fles gaat pakken.

Al met al is Blauw een mooie mix geworden van modern en traditioneel – maar toch verfijnd. De à la carte gerechten zijn voor wie zich wil laten verrassen door modernere gerechten, de rijsttafel voor wie op zoek is naar traditionele smaken.

Goed om te weten: het nieuwe menu is vooralsnog alleen te proeven bij Blauw in Amsterdam, niet bij de vestiging in Utrecht. 

Het adres van restaurant Blauw in Amsterdam:

Amstelveenseweg 158-160

Blauw is elke dag geopend van 18:00 tot 22:00 uur, op zaterdag en zondag gaan ze een uurtje eerder open. 

Must-read: Deze sterrenchef blaast de Indische keuken nieuw leven in

Kookboek van Blauw

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.