Culy ontdekt… de ‘Kerst Staycation’ van Taiko en het Conservatorium Hotel

Het kerstmenu van restaurant Taiko in het Amsterdamse Conservatorium Hotel is legendarisch. Wat zeggen we: eigenlijk is elk menu van Taiko legendarisch. Of ze nou een volledig vegan lentemenu maken of een langoustine frikandel voor FEBO: het is allemaal zo goed, zo verfijnd en zo creatief. Een heerlijke kerst-tip: boek een Kerst Staycation in het Conservatorium Hotel en geniet van het kerstmenu van Taiko.

Kerst Staycation

Wil je kerst dit jaar toch een beetje speciaal maken? Denk dan eens aan de Kerst Staycation die het Conservatorium Hotel deze periode aanbiedt. Met zo’n staycation geniet je van een feestelijk zesgangendiner bij Taiko, overnacht je in √©√©n van de superdeluxe kamers van het hotel en ontbijt je in de Brasserie (of op je kamer, als je wilt). Ook kun je relaxen in de Akasha spa (uiteraard binnen aangepaste voorschriften van het kabinet).

Klinkt dat heerlijk? Vonden wij ook. En Taiko is ook al jaren √©√©n van Culy’s favoriete restaurants. Culy pakte de tas in, verklaarde het kerst-seizoen voor geopend en ging op een (culinaire) Kerst Staycation in Amsterdam.

Cocktails bij Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Kerstmenu van Taiko

De ontvangst in het Conservatorium Hotel is altijd bijzonder, en al helemaal met kerstmis, als het hotel in kerstsferen gehuld is. Dit jaar is het nog een beetje éxtra bijzonder, vanwege de pandemie. Het geeft ons bijna het Home Alone-gevoel als we op een dinsdagavond inchecken in het rijkelijk versierde hotel. Ja, kerst is meteen begonnen voor ons.

We gaan meteen lekker uit eten bij restaurant Taiko. Vanwege de corona-maatregelen mag daar na 20:00 uur geen alcohol worden geschonken, maar dat lossen ze wat ons betreft op met knappe alcoholvrije cocktails. We snoepen ook alvast van edamame (die duidelijk even in de vlammen zijn gelegd, wat lekker!) met sesamdip en pickles van komkommer met gember en chilipeper.

Pickles van komkommer en edamame bij Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Tip: ga ook eens voor vegan

Het feestelijke kerstmenu van Taiko bestaat uit zes gangen. Wij kiezen dit keer voor √©√©n keer het vegan menu. Dat heeft een reden: in mei van 2019 aten we een vegan menu bij Taiko dat z√≥ fantastisch was, dat we het er nu nog over hebben. Volgens de ma√ģtre van vanavond komen veel mensen ook speciaal naar het restaurant voor hun vegan gerechten, zelfs als ze normaliter helemaal geen veganistisch dieet volgen.

Wij snappen wel waarom. De vegan sashimi van watermeloen met shiso en ponzu is namelijk een droom. Ook de homemade hummus met crudités is verfijnd en prachtig verzorgd.

Vegan sashimi van watermeloen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Hummus bij Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Voor de omnivoren is er een prachtige uiteenzetting van verschillende bereidingen van kingfish. Waaronder dry aged, gerookt en in chorizo-stijl met kimchi. Er wordt zelfs een stukje op de graat van de vis geserveerd, wat een heel tof visueel spektakel geeft.

We delen de befaamde pizza met zeewier van Taiko, die voor de helft met kingfish is belegd. Ontzéttend lekker.

Kingfish bij Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Kerst staycation Conservatorium Hotel
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Pizza met zeewier
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Groene curry waar je in wil baden

Voor de tweede gang krijgen we een groene curry met boerenkool, king crab en daarnaast een daikon salade. De veganistische variant bevat avocado. Dit gerecht heeft alles wat je hoopt van de Aziatische keuken. Het zit bomvol smaken, geuren en texturen. Het spel tussen het koude avocado-ijs en de iets warme groene curry is fantastisch. Typisch zo’n gerecht dat je bijblijft.

Groene curry van Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Kerst Staycation
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Cappuccino van kreeft

Maar we zijn er nog niet: gang drie dient zich aan. En nog wel in geuren en kleuren.

Er is een cappuccino van kreeft met nori, krokante gyoza met Koreaanse kruiden en kimchi. En de vegan versie: misosoep met pompoen en Chinese dumplings met krokante paddenstoel.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Omdat elk van de zes gangen uit zoveel verschillende, prachtig samengestelde gerechtjes bestaat, duizelt het ons bijna van de smaken inmiddels. Wat een feest! En dan hebben we het hoofdgerecht nog niet eens gehad.

Wagyu Kerst Staycation bij Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Silken tofu met truffel
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dat bestaat uit Wagyu: hoe feestelijk wil je het hebben? De stukjes Wagyu bestaan uit sukade en ribeye en worden bovenop binchotan geserveerd. Met daarbij chirashi tamago: een klein sushi-achtig gerechtje van sushirijst met toppings. In dit geval is daar nog heel feestlijk verse truffel overheen geschaafd.

De veganistische optie is minstens zo spectaculair: die bestaat uit kailan met wintertruffel waar huisgemaakte silken tofu op wordt geschept. Daarbij staan kommetjes met jus van truffel, sesam, bosui en truffel-olie die je zelf op je gerecht mag scheppen. En dat geldt trouwens ook voor de grote kom silken tofu: die blijft gewoon lekker op tafel staan.

Mandarijnijs
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Feestelijk dessert

Zijn we er dan? Nee, nog steeds niet. Er is eerst een pre-dessert in de vorm van een sorbet van nashipeer met umeshu (pruimenlikeur). Zo verfrissend, dat alle gangen van hiervoor in een klap een stuk lichter aanvoelen.

Daarna worden we gefêteerd met een prachtig chocoladetaartje met Japanse whisky en misokaramel, dat we gulzig verorberen. Hetzelfde geldt voor het vegan dessert van tapioca met kokosmelk, fruit en pandansorbet. Lekker tot de laatste hap.

Kerst Staycation
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Slapen in het Conservatorium Hotel

We klimmen de trappen op naar de vijfde verdieping, waar onze héérlijke hotelkamer op ons wacht. Het is net een paleis: een enorme ruimte met hoge ramen tot het plafond, die uitzicht bieden op de feestelijk versierde stad.

Er is een bureau om nog even aan te werken, een belachelijk luxe vrijstaande badkuip (met ge√Įntegreerd tv-scherm erboven), een balzaal van een badkamer… alles (en meer!) wat je je maar kunt wensen voor een Kerst Staycation. We zien onszelf hier helemaal zitten met kerst.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En de volgende ochtend wacht het ontbijt in de Brasserie van het Conservatorium Hotel op je. Wij besluiten onze Kerst Staycation √©xtra knus te maken en laten ons ontbijt met room service bezorgen. Overheerlijke french toast met fruit, Eggs Royale, sapjes, thee, koffie… het is √©cht genieten.

Als je wilt, kun je daarna nog de stad in. Schaatsen op het Museumplein, kerstshoppen in de P.C. Hooftstraat of de Negen Straatjes, of het Rijksmuseum in bijvoorbeeld. Kerstiger wordt het toch niet, in eigen land?

De aanbieding voor de Kerst Staycation is geldig van 25 t/m 27 december. Kijk voor meer informatie of om te boeken op de website van het Conservatorium Hotel. 

Meer over Taiko:

Ontbijt in het Conservatorium Hotel
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy ontdekt… de ‘Kerst Staycation’ van Taiko en het Conservatorium Hotel
Sluiten