Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Restaurants 5 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Florentin in Groningen: een ‘smaakvolle chaos’ (balagan!) zoals in Tel Aviv

De Oude Gasfabriek met overal (hang)planten, street art op de muren, was aan de lijn en dan direct na de ingang de geuren van heerlijke specerijen je tegemoetkomen. Welkom bij restaurant Florentin in Groningen, beter bekend als FLO. Hier is alles een complete ‘balagan,’ oftewel: een smaakvolle chaos. Dat belooft wat!

Van Florentin in Tel Aviv naar Groningen

Voor de smaken van FLO. reizen we af naar Tel Aviv, de vrije stad in Israël waar alle culturen samenkomen. De stad heeft daardoor een creatieve en kunstzinnige vibe, die je vooral terugziet in de bekendste wijk Florentin. Vandaar de naam voor het restaurant. In deze wijk komen mensen van over de hele wereld in alle vrijheid samen. Afkomst doet er niet toe.

Wat er wel toe doet, is eten en feesten. De wijk Florentin barst dan ook van de restaurantjes waar de gerechten zijn beïnvloed door alle culturen op straat. Oh, en de ongeschreven regel in Florentin is dat er vanaf 23:00 op tafel wordt gedanst.

Die sfeer hebben de mannen van FLO. doorgetrokken naar Groningen. Voeg daar een korreltje Groningse nuchter- en gezelligheid aan toe en je hebt een topavond.

Florentin in Groningen
Bron: Florentin

Smaakvolle chaos op tafel

Niet gebruikelijk, maar wel lekker, beginnen we dit artikel met een uitleg over het dessert. Je zou zeggen save the best for last, maar het Balagan dessert verdient nu eenmaal een eerste vermelding als we het over FLO hebben.

Op de menukaart wordt het dessert aangekondigd als: “Balagan dessert – a disorderly, confusing, and/or overwhelming situation.” Balagan is een woord uit het Hebreeuws en betekent niets anders dan chaos. Smaakvolle chaos in dit geval. En daar houden we van!

Balagan dessert bij Florentin in Groningen
Bron: Florentin

Kunstenaar uit Florentin

Dat het dessert een chaos is, daar is weinig aan gelogen. Zodra je je door het heerlijke menu hebt gegeten en nog plek hebt voor een toetje (zorg daarvoor), begint de heuse balagan pas echt. Er wordt een karretje voorgereden met daarop allemaal kleine schaaltjes, potjes en bordjes. Mezze maar dan anders! Zorgvuldig wordt de tafel stukje bij beetje besmeerd met al dit lekkers.

Of het uit de losse pols gaat? Creativiteit speelt een grote rol, maar uiteraard krijgen de Florentins wel eerst een lesje hoe je zorgvuldig chaos creëert. Uiteindelijk ziet je tafel eruit alsof je een echte Jackson Pollock voor je hebt liggen. En dan is het aan jou: aanvallen en genieten van de verschillende uiteenlopende smaken die stuk voor stuk perfect bij elkaar passen.

Florentin in Groningen
Bron: Florentin

Smaakexplosies in Groningen

Eten bij Florentin is één groot feest. Je maakt een reis door de straten van Tel Aviv en door het smaakvolle interieur waan je je ook echt even in een ver oord (er hangt zelfs was aan de lijn om de sferen na te bootsen).

Het eten wordt geserveerd in kleine porties die je samen deelt. Denk aan overheerlijke hummus, muhamarra en baba ganoush met zelfgemaakte pita’s, maar ook zalm met mandarijn en gember, lam met witte kimchi, gochujang en sinaasappel of kip met abrikoos, kefir en pistache.

Het is één grote balagan (die houden we erin) aan smaken, structuren en een bont gezelschap van zoet, zuur en fris.

Bron: Florentin

Niet alleen het eten is to die for

Naast het overheerlijke eten, heeft FLO nog meer te bieden. Zo zijn de wijnen zorgvuldig uitgekozen een ook afkomstig uit bijzondere wijngebieden. En dat niet alleen: ook non-alcoholisch is er veel lekkers Ze ‘brouwen’ namelijk zelf hun eigen limonades en die doen niet onder voor exotische cocktails.

Ook hier zijn de smaken bijzonder: rose & cardemom, lime & ginger en pomegranate & spice. Uiteraard hebben de Florentins ook hier aandacht voor de stijl van het drankje. Geen gewoon glaasje, maar een chique aangekleed glas, waardoor je bijna vergeet dat je ‘gewoon’ limonade drinkt.

Bron: Florentin

Bezoek Florentin in Groningen

Het restaurant ligt iets buiten de gebaande paden van het Groningse stadscentrum. Op loopafstand van de Martinitoren, dat wel, én gelegen in het hippe Ebbingekwartier. Mocht je toch in de lampen willen hangen bij Florentin, dan ligt The Student Hotel op kruipafstand.

Ook goed om te weten: op sommige zondagen serveert FLO de Brunch Club. Je kunt dan overheerlijk brunchen én onbeperkt cava en limonade drinken. Count us in!

Het adres van Florentin:

Langestraat 66 in Groningen

Reserveer hier alvast je tafeltje!

Meer hotspots in Groningen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.