Kardemom: de kruidige smaakmaker in zoete bereidingen

Culy 27 jun 2015 Inspiratie

Een van onze favoriete kruidige smaakmakers is kardemom. Misschien heb je al een zakje kardemompeultjes in huis liggen. Maar wat is het eigenlijk precies, en wat kun je er zoal mee?

Kardemom zijn kleine peulen – familie van de gember – die veel worden gebruikt voor het maken van zoete gerechten. Zoals wij de peultjes kennen zijn ze vaak groen, maar er bestaan ook andere variaties.

De Thaise kardemom heeft bijvoorbeeld de vorm van een hazelnootje, maar is is qua smaak vergelijkbaar met de kardemom zoals wij hem kennen: fris en kruidig, met de smaak van munt, citrus, peper, kruidnagel en piment.

De peulen groeien onder andere in de regenwouden van Zuidoost-Azië en zijn populair in de Scandinavische keuken. Hier gebruiken ze het in allerlei baksels, die ze serveren bij hét koffiemoment van de dag, genaamd fika.

Kardemom stock

Van origine komt kardemom echter niet uit Zuidoost-Azië of Scandinavië, maar uit India. Het is ook daarom dat het ook veel in curry’s wordt gebruikt. Zoals in een Indiase korma, als onderdeel van het Indiase kruidenmengsel garam masala.

Wat je misschien niet wist is dat kardemom ook onderdeel is van speculaaskruiden en dus ook in bijvoorbeeld kruidnootjes zit. Daarbij bevat het kruidenmengsel voor chai tea (latte) ook kardemom, en smaakt het ook lekker in rijstpudding of rijstevlaai. En wil je eens iets nieuws proberen? Gebruik dan een beetje kardemom in een lassi met papaja, door ijs of door havermoutpannenkoekjes.

Kardemom stock2

Reageer op artikel:
Kardemom: de kruidige smaakmaker in zoete bereidingen
Sluiten