Redactie
Redactie Inspiratie 12 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

De opkomst van de pita: het pitabroodje is weer hip

Het pitabroodje: vroeger was het in Nederland een beetje een sneu, ondergewaardeerd klef broodje. Want wat moesten we er nu eigenlijk mee, behalve gyros erin stoppen en flink veel knoflooksaus? Gelukkig is dat inmiddels totaal veranderd.

Dat de pita opeens weer hip is, komt vooral door twee zaken. Allereerst: we zijn veel meer naar de Midden-Oosterse keuken gaan kijken, ook mede dankzij meneer Ottolenghi. Ten tweede zijn een hoop Nederlandse (sterren)chefs eens goed naar dat witte ronde broodje gaan kijken. Wat konden zij daar voor leuks mee bedenken?

Lees ook: onze favoriete combi’s met pitabroodjes

Bron: Facebook

Pita in de Foodhallen

De eigenaren van Restaurant BREDA en Guts & Glory kwamen eind vorig jaar met een nieuw concept in de Foodhallen: Pita. Ook openden ze een ‘vestiging’ in Club Claire, een nachtclub in het voormalige pand van Studio 80 in Amsterdam.

Döner is een product dat mensen vaak middenin de nacht halen”, vertelde Johanneke van Iwaarden, één van de eigenaren. “Dat is eigenlijk super jammer. In steden als Parijs en Londen zie je dat veel mensen kebab al naar een hoger niveau tillen. En dan niet per se een heel veel hoger culinair niveau, maar meer dat je döner ook gewoon als een soort van hamburger tussen de middag kunt eten. Dat is hier in Nederland nog niet het geval.”

Daarom ging het culinaire trio (Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden) aan de slag met de pita. “Het imago van döner willen we veranderen. Het belangrijkste daarvoor is natuurlijk het vlees. Doorgaans wordt het goedkoopste van het goedkoopste gebruikt en dat willen we natuurlijk niet. Wij gebruiken biologisch vlees. Daarnaast is het broodje belangrijk. Plan is nu dat het niet het bekende pitabroodje wordt, maar een combinatie van Turks brood met een gelakte buitenkant en het formaat van de traditionele pita. Ook zijn alle sauzen versgemaakt door onze koks.”

pita
Bron: Facebook

Pita Queen

Ook nieuw in onze hoofdstad: Pita Queen. Zij bieden het bekende pita broodje aan, maar dan volledig biologisch, gezond en ‘in een jasje van nu’. Al hun broodjes zijn dagvers en huisgemaakt door chef Mohamed Mahraoui, bekend van o.a. restaurant Bo Cinq in Amsterdam.

Er zijn meerdere soorten broodjes (spelt, volkoren, glutenvrij), dus voor elk wat wils. Pita Queen begon als een foodtruck en cateraar, maar inmiddels zijn er twee echte vestigingen: in Market33 aan de Amsterdamse Zuidas én in sportschool David Lloyd in Amsterdam. En dat vinden we nu tof: na het planken en bankdrukken éven een pitaatje halen.

Bron: Facebook

Andere pita places

Op de Amsterdamse Utrechtsestraat zit sinds kort Meat & Greek, zij maken een mean pita gyros, met varkensvlees of kip, tomaten, ui en natuurlijk ladingen tzatziki.

Over Donnies schreven we al eerder: hier eet je geweldige döner. Net even wat anders dan klassieke pita’s, maar het komt in de buurt.

En dit is alleen nog maar Amsterdam: wij denken dat in heel Nederland allerlei pita 2.0-zaakjes zich gaan vestigen. Can’t wait!

Lees ook: onze ultieme lifehack om een pitabroodje te eten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.