Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 29 sep 2021
Leestijd: 6 minuten

Carmel Market: een Midden-Oosterse oase in het centrum van Utrecht

Bij het kersvers geopende Carmel Market in Utrecht blinken de cocktails uit, staat de menukaart bomvol met Ottolenghi-geïnspireerde gerechten en is het interieur oogverblindend (die serre!).

Een prachtige nieuwe zaak openen in het centrum van Utrecht met een Insta-waardig interieur en een menukaart die is geïnspireerd op de nu o-zo populaire keuken van Ottolenghi is natuurlijk slim, heel slim.

Sumak & za’atar

Laat dat ook maar over aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor die andere hippe hotspots in de stad die immer uitpuilen van het volk: The Street Food Club, Rum Club en Ruby Rose (en dat is nog niet alles). Daarmee waren Aziatisch street food, de vrolijke Caribische keuken en Mediterraans al gedekt en daar paste volgens de ondernemers nog wel een Midden-Oosters concept bij.

Carmel Market Utrecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Right on the nose, zoals de Engelsen dan zeggen. Want we gaan anno 2021 allemaal prat op de keuken van Ottolenghi, waarbij veel nadruk ligt op vega en spannende smaken en ingrediënten als sumak, za’atar en rozenwater. Als je dat allemaal in een tof street food-achtig concept giet in een prachtig historisch pand (in het NH hotel) met een vrolijke binnentuin, heb je een hotspot gecreëerd waar iedereen in ieder geval één keer geweest wil zijn.

Gelukkig blijkt het ook een plek waar je nog vaker terug zou willen komen, zo ontdekken wij na een avondje bij Carmel Market.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Versgebakken flatbread

De naam Carmel Market is een verwijzing naar de levendige markt van Tel Aviv, maar breder nog is het hele Levant-gebied de inspiratie voor de menukaart. Denk dus aan landen als Israël, Syrië, Jordanië, Libanon, Turkije, Egypte maar ook Griekenland en Cyprus. De hotspot wil naar eigen zeggen een plek zijn waar we samen brood breken, daarom wordt er vers brood gebakken dat je bij alle gerechten kunt eten.

Het flatbread wordt middenin de zaak op de sage gebakken: een soort bolvormige hete plaat. Daarbij ook roze challah en Israelische bagel met een boterige peterseliedip.

Brood bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Bedwelmende cocktails

Je weet pas hoeveel slechte cocktails je eigenlijk drinkt als je weer eens een echt goede cocktail proeft, zeggen wij altijd. Dat is bij Carmel Market ook weer het geval: niet alleen klinken de signature cocktails intrigerend en ontzettend lekker: ze zijn ook nog eens mooi in balans.

Zo proeven we de ‘Carmel Market at Dawn’: een bedwelmende cocktail met za’atar geïnfuseerde rum, rozensiroop, kardemom bitters en soda. Heerlijk floraal en kruidig tegelijk: een uniek drankje. Ook de ‘Green Meadow’ is meteen een schot in de roos: de anijs van de Arak Salit gaat perfect samen met het droppige van de Thaise basilicum, de citroen maakt het heerlijk fris en de karamelsiroop geeft alles iets zwoels.

Cocktails bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Overigens is een groot deel van de drankenkaart hier ingericht op shared cocktails: grote kannen Israëlische Sangria bijvoorbeeld (nee, kenden wij ook niet). Die zijn dan weer een knipoog naar het woord Balagan, dat ze in Tel Aviv gebruiken om van die levendige, gekke, chaotische avonden te beschrijven waarbij de drank rijkelijk vloeit. Carmel Market hoopt de host te mogen zijn voor al uw Balagan-uitspattingen. Dus neem vooral je vrienden mee.

Cocktail met arak bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Nadruk op groente

De dinerkaart is overzichtelijk ingedeeld in de categorieën “vanuit de aarde” (vega en vegan), “vanuit de rivier en zee” en “van het weiland”. Leuk vinden we daarbij dat er meer vegetarische opties zijn dan vis of vlees. Op moment van schrijven zijn er drie gerechten op de kaart volledig vegan.

De mix van de kaart vinden we bovendien goed in elkaar zitten: de Ottolenghi-achtige groentegerechten worden afgewisseld met steviger kost als shawarma, octopus en steak tartare.

Ceviche met sumak bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De serveerster raadt ons aan om te beginnen met drie à vier gerechtjes en daarna bij te bestellen. Wij gaan om te beginnen voor de ceviche van zeebaars met tijgermelk van ayran & sumak, gezouten citroen en granaatappel. Ook gaan we voor de geblakerde aubergine met tahin, topinamboer, zhug, amba, ei en radijs: een interpretatie van ‘sabich‘.

Leuk aan de ceviche vinden we dat we ‘m hier eens in een niet-Zuid-Amerikaanse variant proeven. Het roze gerechtje bevat mooie, stevige vis (niet te ver door gegaard) met flink veel zuren van de ayran en ingelegde citroen. Je bent gelijk wakker.

Geblakerde aubergine 'sabich' bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De geblakerde aubergine heeft een goede, rokerige barbecuesmaak en het vruchtvlees is lekker zacht. Een leuke, frisse verwijzing naar het broodje sabich.

Culy Homemade: broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)

Steak tartare met sumak

Steak tartare staat op bijna iedere horeca-kaart, maar in de versie van Carmel Market hebben we ‘m nog niet eerder gezien. Het rundvlees wordt op smaak gebracht met kardemom en sumak. Daarbij krokante reepjes wonton, lardo colonnata en ingemaakte bessen. Vooral die besjes doen het ‘m. Samen met de specerijen.

Steak tartare bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Verrassend is het gerecht van gepofte koolrabi met koolraap, hazelnoten, kervel, labneh, honing en rozenwater. Door de combinatie honing, rozenwater en yoghurt krijgt de groente bijna iets dessert-achtigs. De sumak biedt dan weer tegenwicht.

Carmel Market Utrecht
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Shawarma en octopus

Na vier gerechten willen we toch nog even de shawarma (van lam en varken) proeven: hier eens niet in de vette-hap-versie die je na het stappen naar binnen schuift, maar mals, licht en fris, met een fijngesneden Arabische salade en mint-labneh erbij.

Leuk is ook dat ze bij Carmel Market een geheime kruidenmix gebruiken voor die shawarma. De krokante aardappels die we erbij krijgen zijn trouwens ook vet lekker: als we die toch eens na het stappen zouden kunnen krijgen…!

Shawarma
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Ook het gerechtje van octopus met tomaat-melasse lak, Perzische rijst en gefrituurde ui is goed. De octopus mooi zacht, de rijst heerlijk kruidig. Goed klaargemaakt, vindt iedereen lekker.

Octopus met rijst
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De cocktail die we bij onze gerechten bestellen, de ‘Holy Chai’ blijkt bijna een (na)gerecht op zich. Chai thee, havermelk, zoethout geïnfuseerde wodka en een flinke dot chilipoeder op het glas: ook deze cocktail is weer verrassend en mooi in balans.

Chai cocktail
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

We ploffen, maar zwichten nog voor zo’n fantastisch nagerecht dat er eigenlijk altijd wel in gaat: malabi. Deze zachte “Israëlische panna cotta” zoals het op de kaart staat, wordt gecombineerd met frambozencompote, pistache en geschaafde amandelen. Gewoon heel lekker.

Malabi bij Carmel Market
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Levendige hotspot

Met Carmel Market is Utrecht een grote, levendige hotspot rijker. Ga er sowieso heen voor de cocktails, laat je verrassen door niet-alledaagse smaken en combinaties (“weet jij wat zhug is? Of amba?” – horen we bijvoorbeeld aan de tafeltjes om ons heen) en we durven te wedden: na afloop voel je je alsof je weer eventjes op vakantie bent geweest.

Het adres van Carmel Market:

Janskerkhof 10, Utrecht

Openingstijden van Carmel Market: donderdag t/m zondag van 17:00 uur tot 00:00 uur. Kijk voor actuele info op de website.

Carmel Market Utrecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Carmel Market Utrecht interieur
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.