Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit kun je doen met restjes zuurdesem starter

Ben jij ook zo aangestoken door het zuurdesem bakken? Dan weet je dat je in principe altijd een beetje van je starter moet weggooien wanneer je ‘m voedt. Zonde? Niet als je je restjes zuurdesem starter hergebruikt en transformeert tot één van deze lekkernijen.

Wat is zuurdesembrood precies en hoe maak je het zelf?

Over zuurdesem starter

Zuurdesem starter is een gefermenteerd goedje op basis van water en bloem. Waar je bij normaal brood gist gebruikt om het brood te laten rijzen, vervang je dat bij zuurdesembrood door de starter.

Die dien je regelmatig te voeden met telkens weer water en bloem. Bij elke voedingsbeurt wordt aangeraden om de helft van je starter weg te gooien voordat je de verse ingrediënten toevoegt. Dit zorgt voor een gezondere balans in de fermentatiecultuur en komt de kwaliteit van je brood ten goede. Maar wat doe je met die restjes starter? Spoiler: gooi ze niet écht weg!

Zuurdesembrood bakken: dit zijn de meest gemaakte fouten (en hoe je ze verhelpt!)

Dit kun je doen met restjes zuurdesem starter

Je kunt namelijk nog heel veel lekkere dingen doen met restjes zuurdesem starter. Tip: giet de restjes starter telkens over in een grote glazen pot in de koelkast en gebruik deze restjes voor één van deze recepten:

1. Flatbreads met restjes zuurdesem starter

Misschien wel één van de allerleukste toepassingen van zuurdesem starter: flatbread. Door water, olijfolie, Griekse yoghurt en de restjes starter te mengen, ontstaat een deegje dat zich perfect leent voor flatbread. Bak dat in een pan en je hebt ontzéttend lekkere broodjes, perfect voor bij je favoriete Indiase curry. Hier vind je een goed recept voor flatbread met restjes zuurdesem starter.

2. (Chocolade) cake

Niet zo’n fan van mierzoete cakes? Door restjes zuurdesem starter te gebruiken, krijgt je cake een iets volwassenere smaak, te danken aan de fermentatie. Superlekker is dat, al helemaal als je gaat voor een smeuïg exemplaar met flink wat chocolade, zoals hier.

3. Scones met restjes zuurdesem starter

Scones worden traditioneel gemaakt met karnemelk, maar dat laatste kun je net zo goed vervangen door restjes starter. Het resultaat is net zo lekker als een gewone scone, en misschien nog wel lekkerder… Lees hier nog even een goed recept na.

4. Pannenkoeken

Pannenkoeken die je maakt van restjes die je normaal gesproken zou weggooien: als dát geen fantastisch concept is, weten wij het ook niet meer. Maak de pannenkoeken volgens dit recept, maak ze af met wat besjes, maple syrup en poedersuiker en je bent de gelukkigste mens op aarde.

5. Fish & chips beslag

Je kunt ons er ‘s nachts voor wakker maken: zelfgemaakte fish & chips. Voor dit gerecht doop je vis in een beslagje dat vervolgens gefrituurd wordt. En je raadt het al: restjes zuurdesem starter lenen zich perfect voor het maken van zo’n beslagje. En dat principe geldt natuurlijk niet alleen voor fish & chips, maar voor zowat elke vis én alle groenten. Een basisrecept voor zo’n beslag vind je hier.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.