Culy Homemade: ambasaus (pittige mangosaus)

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Dat fermenteren is wel een dingetje: dat kost tijd. En dat hebben we niet (altijd). De truc: voeg een klein scheutje vissaus toe. Dat geeft net zo’n diep, funky smaakje aan de ambasaus.

Fenegriek is misschien wat lastig te vinden. Dat kun je eventueel gewoon weglaten. Traditioneel wordt ambasaus gemaakt met onrijpe mango. Kun je die niet vinden, gebruik dan een rijp exemplaar.

> Ook interessant: dit restaurant serveert toast met amba: een Israëlische saus

Amba
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je ambasaus

Maal de mango, jalapenopeper, de ui en de knoflook in een keukenmachine tot een gladde saus.

Doe een scheutje olie in een sauspannetje en bak de specerijen (inclusief het zout) 20 tot 30 seconden, of tot ze lekker beginnen te ruiken. Doe de mangosaus erbij, roer door en voeg 50 ml water toe.

Laat de ambasaus 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer er dan het citroensap en de vissaus doorheen. Laat afkoelen tot gebruik.

De ambasaus blijft in een afgesloten bakje ongeveer een maand goed in de koelkast.

Binnenkort delen we het recept voor ons broodje sabich met je! 

Broodje sabich met ambasaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Culy Homemade: ambasaus (pittige mangosaus)
Sluiten