Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: ambasaus (pittige mangosaus)

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip (of friet!).

Dat fermenteren is wel een dingetje: dat kost tijd. En dat hebben we niet (altijd). De truc: voeg een klein scheutje vissaus toe. Dat geeft net zo’n diep, funky smaakje aan de ambasaus. Liever vegan? Gebruik een van deze alternatieven.

Fenegriek is misschien wat lastig te vinden. Dat kun je eventueel gewoon weglaten. Traditioneel wordt ambasaus gemaakt met onrijpe mango. Kun je die niet vinden, gebruik dan een rijp exemplaar.

Meer Israelische recepten? Bekijk ons kook-dossier vol lekkers

Amba
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ambasaus maken

Maal de mango, jalapenopeper, de ui en de knoflook in een keukenmachine tot een gladde saus.

Doe een scheutje olie in een sauspannetje en bak de specerijen (inclusief het zout) 20 tot 30 seconden, of tot ze lekker beginnen te ruiken. Doe de mangosaus erbij, roer door en voeg 50 ml water toe.

Laat de ambasaus 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer er dan het citroensap en de vissaus doorheen. Laat afkoelen tot gebruik.

De ambasaus blijft in een afgesloten bakje ongeveer een maand goed in de koelkast.

Culy Homemade: broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)

Broodje sabich met ambasaus
Nancy van Batenburg voor Culy

Bron: