Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)

In Israël vind je het broodje sabich te kust en te keur. Het is een populair type street food, dat je makkelijk uit de hand eet. Sabich bestaat uit een pita, gevuld met gefrituurde aubergine, ei, techina (tahin-saus), een frisse salade en amba: een pittige mangosaus. En da’s gruwelijk lekker.

Bij Culy zijn we al langer in de ban van het broodje sabich. Het was dan ook meteen logisch dat er een recept voor broodje sabich op Culy moest komen. Maar we wilden eerst héél veel broodjes sabich proeven om precies te weten hoe we ‘m zelf het lekkerst vinden.

Het ultieme broodje sabich

En daar zijn we. Een heerlijke sabich moet voor ons een beetje klef zijn. Zoals echt street food, waarbij de saus bij elke hap uit het broodje druipt. De aubergine zou je ook kunnen grillen, maar wij vinden ‘m gefrituurd toch écht het lekkerst (zoals bij zoveel zaken in het leven). We voegden bijvoorbeeld ook rode kool toe: zowel voor de crunchy textuur als voor de kleur.

Ook heel belangrijk: de amba moet een funky smaakje hebben. Die ambasaus kun je heel makkelijk zelf maken met dit recept. Tip: wil je dit gerecht toch vegetarisch houden, laat dan de vissaus weg uit de ambasaus.

Make it vegan!

Een broodje sabich kun je ook goed vegan maken, door het ei weg te laten. Je vegan vrienden zullen je dankbaar zijn.

Broodje sabich recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Broodje sabich: het recept

Halveer de aubergine en snijd elke helft over de lengte in plakken van zo’n 2 mm dik (best dun dus). Bestrooi met zout en zet ze 20 minuten opzij.

Kook ondertussen de eieren in 7,5 minuut (of hoe lang je lekker vindt), tot de dooier nét niet helemaal gestold is. Laat schrikken onder de kraan en leg zolang in een bakje met koud water.

Snijd ondertussen de komkommer en tomaat in blokjes. Meng ze met wat gehakte peterselie en koriander (snijd ook de steeltjes fijn) en een klein scheutje olijfolie. Zet opzij.

Meng voor de techina de tahin met het citroensap, water en de geraspte teen knoflook. Zet opzij.

Gebruik de rest van het citroensap om de rode kool in te marineren (optioneel). Je zult zien dat die onmiddellijk roze kleurt.

Dep de aubergines na 20 minuten droog met keukenpapier. Verhit een flinke plens olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de aubergine aan beide kanten goudbruin, gedurende twee minuten.

Laat de plakken aubergine uitlekken op keukenpapier en bestrooi (als ze nog warm zijn) met een beetje za’atar.

Pel de eieren en snijd ze in vier partjes.

Snijd de pita’s een beetje open. Besmeer de binnenkant aan beide zijden met de techina. Leg aan elke kant een plak gebakken aubergine. Verdeel de komkommersalade, de rode kool en de partjes ei erover. Maak af met de ambasaus en geniet!

#culyhomemade

Heb je dit recept gemaakt? Deel je foto op Instagram of Insta Stories met #culyhomemade en tag @culynl. Vinden we leuk. :)

Broodje sabich recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.