Culy ontdekt Istanbul: typisch Turks
Culy’s Monique was in Istanbul om deze Turkse stad te verkennen op culinair gebied. Wat zijn de hotspots, welke culinaire plekken mag je absoluut niet missen en hoe zit de Turkse keuken nu in elkaar?
In dit artikel laten we je graag kennismaken met typisch Turkse tradities op culinair gebied. Wat kun je verwachten als je naar Istanbul gaat…?
Eetstalletjes op de straten van Istanbul. Vooral simit (een soort Turkse bagel, erg goedkoop!), geroosterde kastanjes (kestane) en maiskolven worden veel verkocht.
Yoghurt! Turken zijn er dol op en eten het niet alleen in zoete gerechten of als ontbijt, maar ook bij warme gerechten, vlees, et cetera. De allerlekkerste yoghurt aten wij in de tea gardens van Kanlica, een wijkje aan het water van de Bosporus waar je met de pendelboot makkelijk kunt komen. Ze serveren de dikke, romige en ietwat zurige yoghurt hier met een enorme schaal poedersuiker. Zo goddelijk lekker! Je drinkt er natuurlijk sterke Turkse thee bij.
Ayran! Dit is een koud drankje van yoghurt, verdund met water, en aangemaakt met zout. Turken drinken dit erg veel, vooral na de maaltijd om het eten te laten zakken en relaxed te worden. Ook goed voor bij pittig eten! Je kunt het in vrijwel elk restaurant bestellen en ook de supermarktschappen staan vol met Ayran.
Kruidenstalletjes op straat. Zoveel soorten verse kruiden!
Şekerci (betekent: banketbakker) Hacı Bekir is een van de oudste, zo niet de alleroudste, in Istanbul. Ze begonnen in 1777 met het maken van Turkish Delight (Turks fruit). En hoe! Anno 2012 maken ze ze nog steeds, in alle soorten en smaken, en nog veel meer lekkers; van bonbons tot suikersnoepjes tot gekonfijte sinaasappel. Absoluut een aanrader deze delicatessenzaak in het oude gedeelte van Istanbul.
Honing wordt erg veel gegeten in Turkije, in veel zaken zie je dan ook prachtige honingraten staan.
Ijs van Mado in de grotere straten van Istanbul. Veel ijs is op basis van maras; een soort kauwgumachtige substantie die zorgt dat je het ijs echt kunt stretchen en het zelfs kunt snijden. Superlekker zoet en fris. Op straat worden er vaak mini-shows weggegeven door de ijsverkoper; ze halen kunstjes uit met de hoorntjes en het rekbare ijs.
Baklava! Superpopulair in Istanbul natuurlijk. Ook zie je vaak het ‘engelenhaar’ in Turkse gebakjes terug. Kaymaklı veya fıstıklı Künefe is een bekend gerecht van pistachenootjes, engelenhaar (gemaakt van hele dunne deegsliertjes), room en honing.
Met dank aan het Turks Verkeersbureau www.welkominturkije.nl