Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Rijstijs (ricecream) van Heston Blumenthal

Zeg je Heston Blumenthal, dan zeg je natúúrlijk drie sterrenrestaurant The Fat Duck in Engeland. Maar dat niet alleen: Blumenthal staat ook bekend om zijn experimenten in de keuken. En dan hebben we ‘t niet over gember in de tomatensoep. Zijn talent voor moleculaire gastronomie is onderscheidend én gelukkig voor ons schreef ‘ie er een boek over. Wij delen het recept voor rijstijs (ricecream) met je: ijs dat onlangs viral ging.

Smullen!

Is dit een kookboek?

Als het geen kookboek is, wat dan wel?, zo schrijft Heston Blumenthal. In zijn nieuwe kookboek wilde de topchef een verhaal vertellen dat niet in een conventioneel kookboek zou kunnen worden samengevat. Hij was de boeken waarbij je recepten met militaire precisie moet volgen ‘zat’ en vond het tijd voor iets nieuws.

Dat werd een boek waarin hij niet alleen zijn hersenspinsels met je deelt, maar ook zijn meest bijzondere recepten waarbij hij je uitlegt waarom je bepaalde stappen in een recept nu gewoon moet nemen.

IJs gemaakt van rijst: we all scream for ‘ricecream’

Heston over dit recept

Heston: “Wat als ik van mijn ontbijt een dessert kan maken? Dat lijkt misschien een onwaarschijnlijke vraag. (Hoewel dat juist mijn lievelingsvragen zijn, aangezien ze me de interessantste wegen laten bewandelen.) En een onwaarschijnlijke bron van inspiratie. Maar het is wel waarmee dit gerecht is begonnen.

In de jaren negentig maakte ik in The Fat Duck pastinaken klaar voor een puree bij zwezerik, en toen ik de melk proefde waarin ze waren gepocheerd, ervoer ik een zeer nostalgisch gevoel. De smaak bracht me direct terug naar mijn kindertijd en de melk onderin de kom met ontbijtgranen. Daarmee begon de ontwikkeling van een pastinaakontbijt als onderdeel van een ontbijt-als-dessertgerecht.”

Rijstijs ricecream
Bron: Is dit een kookboek?

Rijstijs (ricecream)

Verwarm de oven voor op 230 °C.

Verdeel de rijst over een grote bakplaat en rooster 8-15 minuten in de oven, tot hij goudbruin is; roer elke 5 minuten en draai de bakplaat om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig wordt geroosterd.

Meng de Rice Krispies in een grote kom met de rijstmelk en laat het mengsel 5-6 minuten trekken. Roer af en toe voorzichtig voor een maximale smaak.

Giet het mengsel door een zeef in een schone kom; je hebt circa 900 gram van de Rice Krispies-melk nodig.

Voeg de geroosterde rijst toe aan de melk. Dek het mengsel af en laat het een nacht in de koelkast staan, maar niet langer dan 12 uur.

Zeef de melk in een pan; er moet circa 700 gram overblijven. Laat de melk zacht aan de kook komen en voeg de kokosolie, het inulinepoeder en de rijstsiroop toe.

Gebruik een staafmixer om ervoor te zorgen dat de kokosolie door de warme melk wordt opgenomen en het inulinepoeder helemaal oplost. Laat het mengsel 2-3 uur afkoelen in de koelkast.

Voeg de crème fraîche toe en meng het een tweede keer. Giet het mengsel in een ijsmachine en volg verder de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Haal het ijs uit de machine en maal het 10 seconden met de staafmixer. Giet het terug in de machine en laat die nog 10 minuten draaien.

is dit een kookboek heston blumenthal
Bron: Fontaine uitgevers

> Is dit een kookboek? (Fontaine uitgevers) van Heston Blumenthal is nu te koop voor €32,99

Meer over Heston Blumenthal:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.