Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf knoflookolie maken (die alles lekkerder maakt!)

Een onmisbaar ingrediënt in bijna alle keukens van de wereld: knoflook. Bizar veel recepturen van grote en kleine chefs beginnen met de woorden: “hak de knoflook en bak deze kort aan in de olie.” Knoflook is het begin, de basis, de kern van gerechten, die ervoor zorgt dat de smaak net nog iets beter is. Met deze knoflookolie in de koelkast grijp je nooit mis en breng je jouw gerechten op een hoger niveau.

Zo maak je knoflookolie zelf en maak je alles lekkerder!

Rauw of gebakken knoflook

Je kunt knoflook prima rauw eten, maar daar moet je van houden. Maar sommige gerechten – zoals een zelfgemaakte knoflooksaus, tzatziki of saladedressing – krijgen net een extra kick door een rauw teentje knoflook toe te voegen. Een rauw teentje geeft iets extra scherps en natuurlijk die echte knoflooksmaak aan het gerecht.

Het nadeel van (veel) rauwe knoflook is dat het niet zo lekker ruikt en dat is niet zo fijn voor je geliefde, familie of vrienden. Tip: je kunt de knoflookadem voorkomen door eerst de knoflook te blancheren of na het eten nog een beetje op verse peterselie te knagen.

Slimme tip: hoe haal je knoflookgeur van je handen?

Knoflookolie maken
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Zelf knoflookolie maken

Zet de olie met de knoflookteentjes op en zorg dat hij rondom de teentjes begint te borrelen. Laat hem ongeveer 3 minuten zachtjes borrelen en zet het vuur uit. De knoflook mag niet verkleuren. Laat de olie afkoelen.

Giet de knoflookolie in een hakmolen of blender. Voeg de tijm, citroenzest en sap toe. Hak de knoflook fijn. Proef af met de chilivlokken en zeezout en bewaar in de koelkast.

Tip: je kunt deze knoflook ook maken met rauwe knoflook, als je dat lekkerder vindt.

Dit is de snelste manier om een hele bol knoflook te pellen

Knoflookolie maken
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Topgerechten met lekker veel knoflook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.