Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Kip met 40 tenen knoflook (maar je hoeft ze niet te tellen!)

Van dit makkelijke recept voor kip met 40 tenen knoflook ga je heel veel plezier hebben. Want kip + véél knoflook = topcombi. Het recept komt uit het nieuwe Tasty Kookboek – je weet wel, van die razend populaire kookvideo’s online.

Het maakt ons niet uit of je uiteindelijk 39 (of 41) tenen knoflook gebruikt voor jouw versie. Het gaat erom dat het gerecht barst van die heerlijke knoflooksmaak. Dit is het perfecte gerecht om je vrienden te verwennen en vampiers op afstand te houden. Bovendien hoef je er maar één glas witte wijn in te doen, er blijft dus genoeg wijn over tijdens het koken.

Kip met 40 tenen knoflook

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

2. Strooi de kipkruiden, zout en peper over de kippendijen.

3. Verhit de plantaardige olie in een ovenbestendige koekenpan op matig hoog vuur. Leg de dijen er op het vel in en schroei ze in 10-15 minuten (draai ze eenmaal om) aan beide zijden goudbruin (zie kopje ‘Aanbraden’). Leg de dijen op een bord.

4. Doe de sjalot in de koekenpan, zet het vuur halfhoog en fruit de sjalot in 5 minuten, al roerend, zacht. Voeg de knoflook toe en bak hem 2 minuten al roerend mee, tot hij wat kleur krijgt. Schenk de witte wijn erbij en laat, terwijl je de aanbaksels van de bodem schraapt (zie kopje ‘Deglaceren’), in 2 minuten wat inkoken.

5. Leg de kippendijen weer in de koekenpan, strooi er de dragon en de takjes peterselie over en schenk de kippenbouillon erbij.

6. Zet de pan 20-25 minuten in de oven tot de kip gaar en de saus ingedikt is.

7. Serveer de kip met de knoflooktenen en geef er knapperig brood bij om in de saus te soppen.

Extra kooktips

Aanbraden
Om smaak en sap in te sluiten en een eiwitbron of zelfs groenten een korstje te geven is aanbraden de beste methode. Aanbraden doe je door een (koeken)pan met dikke bodem op hoog vuur te verhitten en er dan een klein beetje olie in rond te walsen. Voeg wat je wilt braden pas toe wanneer de olie heet is en walmt. Je kunt het halverwege omdraaien, maar beweeg het tijdens het braden niet door de pan, rust zorgt voor een mooie korst. Je weet dat het goed aangebraden is als het gemakkelijk uit de pan loskomt en het een
prachtige goudbruine kleur heeft.

Deglaceren
Je hebt wat groenten en vlees aangebraden in een hete pan. Zie je al die heerlijke aanbaksels op de bodem? Was die pan vooral niet af, maar deglaceer hem! Schenk wat water, wijn en/of bouillon in de nog hete pan en schraap en roer de bruine stukjes los. Zo creëer je een basis voor een heerlijke saus of soep: de aanbaksels lossen op en geven hun karamelliseersmaak aan het vocht.

Tasty kookboek

Het Tasty kookboek – alles wat je nú wilt maken – (Kosmos Uitgevers) ligt vanaf 29 januari in de (digitale) boekhandel voor € 17,50 euro. 

De lekkerste recepten met kip:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.