Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Tip: rauwe knoflook blancheren om een knoflookadem te voorkomen

Hou je net als wij van koken met rauwe knoflook, maar heb je geen zin om die rauwe knoflook tot aan de morgenstond terug te proeven? Snappen we. Gelukkig hebben we een makkelijke tip voor je om tóch die lekkere rauwe knoflook te kunnen gebruiken, zonder de bijbehorende adem.

Weg met die knoflookadem!

Spaghetti met alleen een beetje rauwe knoflook, verse tomaten in blokjes, citroen en oregano. Mmmh! Of een rauw teentje knoflook door zelfgemaakte knoflooksaus, tzatziki, een sladressing, guacamole of hummus: er zijn zó veel recepten waar we graag een teentje knof aan toevoegen. Gewoon rauw, fijngehakt, fijngeknepen of fijngewreven, met de platte kant van een mes en een beetje zout (voor extra wrijving).

Toch hebben we later altijd weer spijt, omdat we tot en met de volgende dag die rauwe knoflook blijven proeven. En uitademen. Gelukkig is er een simpele truc om dat te voorkomen.

Knoflook blancheren

Rauwe knoflook blancheren

Van de heren achter het hippe Japanse restaurant Okonomi in Brooklyn leerden we tijdens een workshop dat je rauwe knoflook het beste eerst kort kunt blancheren voordat je ‘m gebruikt. Liefst drie keer.

Dat klinkt als veel werk, maar het kost je nog geen vijf minuten en je kunt het gewoon doen tijdens het koken van de rest van je maaltijd.

Zo doe je het: leg de gepelde teentjes knoflook (het mag ook met schilletje, maar als je de tenen later gaat fijnhakken, is gepeld wel zo handig) in een steelpannetje met een klein laagje koud water. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, giet je het weg en begin je weer opnieuw. Na 3x blancheren houd je heerlijke zoete knoflook over, zonder die wrange smaak die zolang in je mond blijft hangen.

Rauwe knoflook: een hele bol knoflook pellen

Nog meer knoflook:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.