Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 4 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: salade van gegrilde little gem met pistachenoten, croutons en ansjovisdressing

Binnenkort een American party (BYO), potluck, picknick of barbecue op de planning? Met deze salade met gegrilde little gem, pistachenoten, focaccia-croutons, gekarameliseerde uien en een dressing met ansjovis, harissa en yoghurtsteel jij direct de show. Simpel en snel thuis voor te bereiden en een presentatie die zonder filters op Insta kan.

En wat ook nog een handige bijkomstigheid is? De salade is ook nog ‘ns goddelijk.

Lichte, zomerse salade voor bij barbecue of picknick

De tijden dat er vette bakken kant en klare salade neer werden gezet bij een barbecue of picknick zijn gelukkig voorbij. We leggen goed vlees op de barbecue, erbij ook voldoende lekkere vegetarische opties en een aantal lichte, zomerse salades. Lekker licht verteerbaar en daardoor een perfecte combi met het vlees, vis en groente van de barbecue. Deze salade past perfect in de nieuwe manier van barbecueën.

Tip: maak je een salade van tevoren klaar? Houd dan de dressing apart totdat je hem gaat serveren, anders word de salade helemaal slap en is ie eigenlijk niet meer te eten. Dit geldt in dit recept ook voor de croutons.

Salade little gem
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Salade van gegrilde little gem met pistachenoten, croutons en ansjovisdressing

Snijd de little gem over de lengte door de helft en leg ze in een hete grillpan. Bak eerst 1-2 minuten op hoog vuur zodat je een mooie grillstreep krijgt. Zet zacht en maak ondertussen de rest van het gerecht klaar.

Bak de rode uienringen samen met de knoflook en helft van de verse tijm op hoog vuur voor 2-3 minuten in een koekenpan. Voeg de roomboter toe en laat 4-5 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm een scheut olijfolie in een brede koekenpan en bak hierin rustig de focaccia-croutons krokant en bruin.

Voeg de helft van de ansjovis toe aan de rode uien en laat smelten. Meng de rest van de ansjovis met de yoghurt en harissa naar smaak.

Leg de little gem helften op een bord. Verdeel hierover de pistachenoten, croutons en rode uien. Maak af met de dressing en de overgebleven verse tijm.

Tip: je kunt de little gem ook op de barbecue grillen en dan de salade afmaken met de andere ingrediënten. Let op: doe dit aan de iets minder hete zijkant, dan kunnen ze nog licht doorgaren ipv verbranden.

Salade little gem
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Nog meer zomerse, lichte salades?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.