Het verschil tussen een croque monsieur en madame (+ ons ultieme recept)

Culy 23 aug 2015 Broodjes

In Frankrijk en België kun je er niet omheen: de croque monsieur of madame. Deze tosti wordt standaard gevuld met ham en kaas, en getopt met béchamelsaus of een spiegeleitje bovenop, maar wat is nu welke? En: hoe maak je ze het lekkerst?

Eigenlijk is het heel simpel: de croque monsieur wordt getopt met een goddelijke laag béchamelsaus en soms nog gegratineerd met een extra laagje geraspte kaas.

De vrouwelijke variant, de croque madame, lijkt veel op de monsieur maar bevat over het algemeen geen béchamelsaus en wordt vergezeld door een perfect gebakken spiegeleitje.

Croque monsieur maken

Een croque monsieur maken is een stuk makkelijker dan het misschien lijkt. Begin hiervoor met de béchamel en verwarm je oven vast voor op de grillstand.

Smeer de broodjes aan één kant in met roomboter en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin ook een beetje roomboter en besmeer een sneetje aan de ‘droge’ kant met de mosterd, beleg met de geraspte Gruyère of Emmenthaler en ham. Top met het andere sneetje en bak in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant.

Haal vervolgens de croque uit de pan en leg in een ovenbestendige schaal of op een bord. Leg hierop een paar lepels béchamelsaus en top met de Parmezaan en een flinke snuf zwarte peper. Gratineer nog een paar minuutjes in de oven en serveer gelijk.

Croque monsieur stock3Croque monsieur stock2

Handig: Dit zijn de beste gerechten om je kater mee te bestrijden

Croque madame maken

Ook de croque madame is alles behalve lastig. Het belangrijkst is de timing, zodat je eitje nog een perfect lopende dooier heeft, maar het brood nog wel crunchy is.

Smeer de broodjes aan één kant in met roomboter en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin ook een beetje roomboter en besmeer een sneetje aan de ‘droge’ kant met de mosterd, beleg met de geraspte Gruyère of Emmenthaler en ham. Top met het andere sneetje en bak in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant.

Dit vind je vast ook lekker: Croque madame muffins van Rachel Khoo of ga voor een croque madame met salami

Bak ondertussen het ei sunny side up en gebruik eventueel deze tip om ervoor te zorgen dat je dooier perfect runny blijft. Leg het eitje op de croque, breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Croque madame stock

Meer tosti’s

Bij Culy zijn we gek op tosti’s. Met vlees, zonder vlees, met kaas, zonder kaas, we vinden het allemaal even lekker. Wij geven je de beste tips voor de ultieme tosti (zoals deze tosti met brie, parmaham en vijg – om je vingers bij af te likken!). We hebben de 7 lekkerste tosti’s om zelf te maken voor je op een rijtje gezet. Wil je niks geks, maar gewoon een klassieke tosti kaas? Wij vertellen je hoe je de ultieme kaastosti uit de film chef zelf maakt. Foodporn gegarandeerd!

Voor 1 croque

Monsieur:

  • 2 dikke plakken wit brood (het liefst van een dag oud)
  • 2 plakken ham naar smaak
  • 40-50 gram geraspte Gruyère of Emmenthaler kaas (of een andere pittige, smeltende kaas)
  • 3-4 eetlepels béchamelsaus
  • Mosterd naar smaak
  • Een handje Parmezaan
  • Klontje roomboter

Madame:

  • 2 dikke plakken wit brood
  • 2 plakken ham naar smaak
  • 40-50 gram geraspte Gruyère of Emmenthaler kaas (of een andere pittige, smeltende kaas)
  • 1 kakelvers groot ei
  • Mosterd naar smaak
  • Klontje roomboter
Reageer op artikel:
Het verschil tussen een croque monsieur en madame (+ ons ultieme recept)
Sluiten