Zelf béchamelsaus maken

Culy 24 mrt 2013 Recepten

Het lekkerste onderdeel van zelfgemaakte lasagne? Dat is without a doubt béchamelsaus, en hoewel je het prima zelf kunt maken, zijn er nog genoeg die de saus kant-en-klaar in de supermarkt halen. Zonde wat ons betreft. Het is namelijk makkelijk, bevat geen toegevoegde smaakstoffen en is écht een stuk lekkerder.

Eén kleine kanttekening: veel mensen denken dat béchamel een kaassaus is, terwijl dit niet helemaal klopt. Wel kan je naar smaak geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse, Gruyère of gewoon Hollandse) toevoegen. Let hierbij op dat de saus nog warm is zodat de kaas goed kan smelten.

Serveer de béchamel bij pastagerechten zoals lasagne of cannelloni, witlof uit de oven, bloemkool of broccoli. Breng eventueel extra op smaak met kruiden als peterselie, oregano en tijm.

Het recept voor bechamelsaus

Smelt de boter in een pan. Voeg hier in één keer de bloem en toe en roer met een houten pollepel totdat je een soort deeg hebt, genaamd roux. Bak de roux een paar minuutjes zodat de bloem gaar wordt.

Roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door en voeg pas een volgende portie aan toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Breng de saus aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.

Bechamelsaus stock

Voor 500 ml saus:

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 volle biologische melk
  • peper, zout en nootmuskaat
Reageer op artikel:
Zelf béchamelsaus maken
Sluiten