Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 3 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: croque monsieur-croissant (move over crompouce!)

Heeft de croissant-hype zijn hoogtepunt al bereikt? Wat ons betreft nog lang niet, want met deze croque monsieur-croissant brengen we de trend naar nieuwe hoogten.

We kennen de crompouce en de crookie, maar wij misten een hartige variant van het geüpgradede Franse baksel. Om in de juiste sferen te blijven combineren we twee grootmachten uit de Franse cuisine: een croissant en een croque monsieur.

Deze combinatie is een ware match made in heaven, want de smeuïge kaas en romige bechamelsaus gaan perfect samen op een flaky croissant.

Jawel: na de vierkante en ronde croissant zijn nu de eerste platte croissants gespot

Of je nou een fllinke kater hebt of gewoon grote trek: dit is je nieuwe go-to snack. Beloofd. Overigens is dit recept ideaal om van je oude croissants af te komen. Het leent zich namelijk perfect voor een wat drogere croissant die net wat steviger is dan wanneer deze net uit de oven komt. De vulling blijft namelijk beter zitten op een compacte croissant, waardoor ‘ie mooier bakt in de oven.

croque monsieur-croissant
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze Croque monsieur-croissant:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan.
  3. Voeg wanneer de boter bruist de bloem toe en roer continu tot de bloem gaar is. Wanneer de bloem gegaard is, ruikt het een beetje naar koekjes.
  4. Voeg in drie delen de volle melk toe aan de pan en roer continu tot het indikt.
  5. Breng de bechamelsaus op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout.
  6. Snijd de croissants open en smeer aan de binnenkant met 1,5 eetlepel bechamelsaus.
  7. Verdeel de ham over de croissants en rasp de Gruyère over de ham heen.
  8. Vouw de croissants dicht en smeer bovenop de croissant nog wat extra bechamelsaus en geraspte Gruyère.
  9. Zet de Croque monsieur-croissants ongeveer 4 minuten in de oven tot alle kaas goed gesmolten is.
croque monsieur-croissant
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Nog meer croissant:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.