Croque madame muffins van Rachel Khoo

Culy 26 jan 2014 Eieren

Dit fijne recept van Rachel Khoo is de perfecte treat voor een luie zondagmiddag. Of: verras je gasten ermee tijdens een uitgebreide brunch. Klinkt zeker niet verkeerd, toch? 

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed tot je een stevig mengsel hebt. Haal de pan van het vuur en laat twee minuten rusten. Voeg voorzichtig de melk toe, terwijl je continu blijft roeren.

Zet de pan terug op het vuur en voeg nu de mosterd en nootmuskaat toe, laat 10 minuutjes op laag vuur pruttelen. Houd het mengsel goed in de gaten en roer goed om aanbranden te voorkomen.

Haal wanneer de saus de dikte van tomatensaus heeft bereikt de pan van het vuur en voeg de kaas (op een klein beetje na alles) toe. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Is de saus iets te dik? Voeg dan extra melk toe.

Verwarm je oven voor op 175 graden en plet je sneetjes brood met een deegroller. Bestrijk de sneetjes met gesmolten boter en bedek zes muffinvormpjes (het liefst metalen) met het brood. Zorg dat ze goed blijven zitten en verdeel de ham en eieren over de bodems.

Bedek de eieren met twee eetlepels kaassaus, besprenkel met een beetje extra kaas en zwarte peper. Bak gedurende 15-20 minuten in de oven, afhankelijk van hoe snel je eieren garen.

Bekijk de bijbehorende video hieronder:

Voor de saus:

  • 1 eetlepel boter
  • 180 ml + 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 theelepel Dijon mosterd
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 30 gram geraspte Gruyère of oudere Comté (kaas)
  • Zout en peper

Voor de muffins:

  • 6 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 3 eetlepels boter, gesmolten
  • 75 gram ham, in dunne reepjes of blokjes
  • 6 kleine eieren
Reageer op artikel:
Croque madame muffins van Rachel Khoo
Sluiten