Redactie
Redactie Dessertrecepten 22 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

Culy Homemade: arlette koekjes uit The Great British Bake Off

Onlangs is weer een nieuw seizoen van The Great British Bake Off van start gegaan en in de tweede aflevering stonden biscuits centraal. Tijdens de technische opdracht werden de kandidaten gevraagd om acht perfecte ‘arlettes’ te maken, ofwel bladerdeegkoekjes met een suiker-kaneelvulling.

Culy’s Liselotte raakte er gelijk door gefascineerd en ging aan de slag. Een paar uur later en een ontelbaar aantal keer rollen en rusten verder waren de goddelijke koekjes eindelijk klaar.

Reserveer voor het maken van dit recept ruim de tijd. Ons kostte het ongeveer 5 uur, inclusief rusten, bakken en afkoelen. Dit kan verschillen en is onder andere afhankelijk van hoe warm je keuken is (hoe warmer, des te moeilijker het rollen wordt). Zet daarbij alle benodigde ingrediënten en keukengerei klaar zodat je makkelijk door kunt gaan.

Deze koekjes kun je zo uit het vuistje eten, maar ook gebruiken ter garnering bij een dessert. Let er bij dit laatste wel op dat je ze niet te groot maakt. En heb je geen tijd om zelf bladerdeeg te maken? Gebruik dan een rol vers bladerdeeg.

Tip: zorg dat je te allen tijde een flinke portie bloem bij de hand hebt. Tijdens het rollen en kneden zal het regelmatig nodig zijn om het deeg droog te houden. 

Het bladerdeeg

Voor dit recept begin je met het maken van het bladerdeeg en wel een minder traditionele variant, namelijk pâte feuilletée inversée (ookwel inverse puff pastry). Bij deze methode pak je het deeg in de boter in, in plaats van andersom. Dit lijkt (vooral bij de eerste keer rollen) erg onhandig, maar werkt juist uiteindelijk een stuk makkelijker. Hierdoor lekt namelijk de boter niet uit het deeg (het zit namelijk al aan de buitenkant) en is het resultaat een stuk lichter.

Doe de bloem samen met het zout, boter en water in een kom en meng met een houten spatel tot een deeg. Kieper het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed vijf minuten tot een soepel deeg. Duw of rol het deeg tot een vierkant van ongeveer 20 x 20 centimeter, verpak in vershoudfolie en laat ten minste een uur rusten in de koelkast.

Klop de boter samen met de bloem luchtig met een mixer. Verspreid over een flink stuk vershoudfolie en verspreid voorzichtig met een spatel tot een rechthoek die twee keer zo lang is als het deeg, maar wel even breed. Dit is even een klus, maar het loont om zorgvuldig te werk te gaan. Laat samen met het deeg koelen, nog ongeveer drie kwartier.

Bebloem je werkvlak en leg het stuk boter verticaal met de korte kant naar je toe. Leg het deeg in het midden en vouw de boter over het deeg, zodat het helemaal bedekt is. Rol het deeg met de boter uit tot een rechthoek (net zo lang als dat het stuk boter eerst was).

Probeer de randjes zo recht mogelijk te houden en voorkom dat het deeg breder wordt. Vouw de korte uiteindes van het deeg naar het midden en vouw vervolgens dubbel. Dit heet een toer. Verpak in vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Herhaal dit nog een keer en laat wederom een half uur rusten in de koelkast.

Meng voor de vulling de suiker met de kaneel. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een rechthoek en besprenkel met de kaneelsuiker. Duw voorzichtig aan met je deegroller. Maak nog een toer, rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 12 bij 20 centimeter en 1 centimeter dik. Rol het deeg op vanaf de korte kant omhoog, verpak in vershoudfolie en laat 25 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen je oven op 200 graden. Snijd de zijkantjes van de rol af en snijd acht plakjes van ongeveer een centimeter breed. Bestuif je werkblad royaal met poedersuiker en zet alvast twee bakplaten met bakpapier klaar.

De oven in!

Rol de stukjes deeg uit tot ze superdun zijn, bestuif met poedersuiker, leg op de bakplaat en herhaal met de rest. Bak de arlettes gedurende vijf minuten op 200 graden, haal uit de oven en draai voorzichtig om met een paletmes. De koekjes zijn waarschijnlijk nog zacht, dus wees voorzichtig en met name snel met draaien.

Bak nog drie tot vijf minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Afhankelijk van je oven kan dit langer duren, haal daarom de koekjes pas uit de oven als ze aan beide kanten echt mooi gekleurd zijn.

Laat de koekjes afkoelen op een rek, of draai ze regelmatig om zodat ze zo snel mogelijk kunnen afkoelen. Bewaar in een afgesloten bakje of… eet ze meteen op!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.