Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 27 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Citroenroomtaart met zeezout uit Zoet Genoeg: het nieuwe boek van Alison Roman

Ieder heeft zo z’n favoriete kookboek top 3, maar bij de redactie van Culy neemt Alison Roman steevast een plekje in beslag. Geen wonder dat we hebben afgeteld tot de komst van haar nieuwste boek ‘Zoet Genoeg’ met meer dan 80 (!) recepten voor eenvoudige en smaakvolle bakrecepten. Ook leuk: we mogen het recept van de frisse citroenroomtaart alvast met je delen!

Onze liefde voor Alison Roman steken we niet onder stoelen of banken. Al is het alleen maar die perfecte rood-oranje nagellak die ze steevast draagt. Echt: wélke kleur is dat toch? Enfin: met een nieuw kookboek (of moeten we bakboek zeggen) met meer dan 80 recepten voor zoete lekkernijen zijn wij in ieder geval weer eventjes zoet. Letterlijk!

Feestelijke verjaardagskoekjes uit Zoet Genoeg: de nieuwe Alison Roman

Citroenroomtaart zónder meringue

Een citroentaart kom je in veel gevallen tegen met lichtbruine toefjes meringue erbovenop. Zorgvuldig naast elkaar gespoten en daarna licht gebrand om het bovenste suikerlaagje ietwat te karamelliseren. Ziet er leuk uit en ís in de meeste gevallen ook lekker, maar na het eten word je er niet altijd blij van. Zo vindt ook Alison Roman, die uitlegt waarom deze citroenroomtaart met zeezout is en zonder meringue.

Alison: “In dit boek vind je geen meringues. Word nu niet meteen boos, maar vraag jezelf eerst eens af wat het nut is van een meringue. Voor wie is de meringue bedoeld? Rauw eiwit (geen smaak) en suiker (zoet), samen opgeklopt tot je iets hebt wat er leuk uitziet, maar wanneer je het opeet, heb je zoiets van, wacht even, heb ik nu net rauw eiwit met suiker gegeten? Tuurlijk, het mondgevoel kan aangenaam zijn, maar het is echt niet iets waarvan ik grote hoeveelheden zou willen eten.

En daarom staat die citroen­meringuetaart er niet in. Maar een citroenROOMtaart? Daar doe ik een moord voor. De citroen (fris, zuur) kan de meringue wel hebben, maar heeft de slagroom (vol, vettig) echt NODIG als tegenwicht, voor een uitgebalanceerd en compleet stuk taart.”

citroenroomtaart met zeezout alison roman zoet genoeg
Bron: Zoet Genoeg

Citroenroomtaart met zeezout uit Zoet Genoeg

Voor de bodem: verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de wafeltjes in een kom en verkruimel ze met je handen tot grove kruimels, niet groter dan linzen. (Of doe ze in een zipzak en plet ze met een deegroller, of gebruik een foodprocessor.) Meng ze met de gesmolten boter en het zout tot je echt smeuïge kruimels hebt, ongeveer zoals nat zand.

Druk de kruimels in een taartvorm van 23 cm. Bak de bodem 12 à 15 minuten tot de randen wat bruin beginnen te worden. Haal de vorm uit de oven en laat hem afkoelen. Laat de oven aan staan.

Voor de vulling: doe de dooiers in een grote kom en klop ze een paar minuten flink met een garde tot ze lichtgeel en glad zijn. Doe de gecondenseerde melk erbij en klop nog een paar minuten tot je een lichte, luchtige massa hebt. Klop het citroensap erdoor met een flinke snuf zout.

Giet de vulling in de voorgebakken bodem en zet de vorm terug in de oven. Bak de taart nog 30 à 35 minuten tot het midden nauwelijks meer trilt. Let op: de bovenkant hoort niet bruin te worden, dus houd de kleur in de gaten. Laat de taart helemaal afkoelen.

Voor de topping: maak de topping vlak voordat je deze fantastische taart gaat serveren. Doe de room in een grote kom en klop de poedersuiker er met een garde door tot zich middelgrote pieken vormen (als je de garde optilt, blijven de pieken staan). Dat kan ook met een elektrische mixer. Klop de zure room er met een garde door (spatelen hoeft niet; de room is stevig genoeg). Strijk dat uit over de hele bovenkant van de taart, zo hoog of decoratief als je wilt.

Zoet genoeg Alison Roman
Bron: Het Spectrum

> Het nieuwe kookboek ‘Zoet Genoeg’ van Alison Roman (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 34,99.

Eerder verschenen recepten uit Zoet Genoeg

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.