Auke Sprangers
Auke Sprangers Recepten 17 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Makkelijke cottage cheesecake met abrikozen uit het nieuwste boek van Alison Roman

Ieder heeft zo z’n favoriete kookboek-top 3, maar bij de redactie van Culy neemt Alison Roman steevast een plekje in beslag. Niet heel gek dat we ons al enige tijd verheugen op haar nieuwste exemplaar getiteld ‘Zoet Genoeg’: met meer dan 80 (!) recepten voor eenvoudige én onovertroffen bakrecepten. Erg blij dus dat we het recept van deze makkelijke cottage cheesecake alvast met je mogen delen.

Goed nieuws: ook in ‘Zoet Genoeg’ verkrijg je dus met een hoop nonchalance een indrukwekkend resultaat.

Makkelijke cottage cheesecake met abrikozen uit het nieuwste boek van Alison Roman

We steken het niet onder stoelen of banken: we love de recepten van Alison Roman. Zijn wij even blij dat we nu ook al bakkend onze slag kunnen slaan. Deze cottage cheesecake met abrikozen is weer zo’n échte Alison Roman: snel klaar, makkelijk te maken én met veel smaak.

Alison: “Dit is geen cheesecake; het is een cake gemaakt met cottage cheese. Hij is wat aan de custard­achtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou. Het is een van de makkelijkste recepten in dit boek; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottage cheese op de bodem.”

Makkelijke cottage cheesecake Alison Roman
Bron: Zoet Genoeg / Alison Roman

Cottage cheesecake met abrikozen uit ‘Zoet Genoeg’

Je kunt de cake 4 dagen van tevoren bakken en strak in huishoudfolie gewikkeld bewaren bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ronde bakvorm (of springvorm) van 23 centimeter met bakpapier.

Smelt of bruin de boter in een steelpannetje boven halfhoog vuur. Roer in een kom bloem, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.

Doe de eieren in een middelgrote kom met de cottage cheese, 165 g (¾ cup) kristalsuiker en de honing. Klop alles door elkaar met een garde. Als je cottage cheese gebruikt, zie je – cool! – kleine korreltjes drijven (bij ricotta gebeurt dat niet).

Klop de natte ingrediënten met een garde door het bloemmengsel. Vlak voor alles goed gemengd is, voeg je de gesmolten (of gebruinde) boter toe. Klop alles met een garde tot een homogene massa. Het beslag ziet er een beetje klonterig uit (vanwege de cottage cheese) en misschien een beetje dun. Het is immers een cheesecake.

Spatel ongeveer driekwart van het fruit door het beslag (kan ook met een houten lepel). Schenk het beslag in de ingevette bakvorm. Verdeel de rest van het fruit en de resterende 2 eetlepels suiker erover.

Bak de cake 45 à 55 minuten tot de bovenkant diep (HEEL diep) gebruind is, mooi glanst en in het midden niet meer beweegt. Langs de randen moet de cake goed gerezen zijn en als je hem indrukt, moet hij licht terugveren. Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt.

Zoet genoeg Alison Roman
Bron: Het Spectrum

> Het nieuwe kookboek ‘Zoet Genoeg’ van Alison Roman (Uitgeverij Spectrum) is vanaf 17 april te koop voor € 34,99

Meer recepten van Alison Roman op Culy:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.