Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De Japanse duizendknoop: woekerende plant of lekker om op te eten?

De Japanse duizendknoop is een invasieve plant die – zoals het lijkt – niet meer te stoppen is. Nu kunnen we woekerende planten gaan bestrijden, maar mocht dat nou mislukken: zouden we Japanse duizendknoop dan niet beter een vaste plek in onze ingrediëntenkast kunnen geven?

Dat was wat meer mensen dachten, getuige ook het festival over de Japanse duizendknoop.

De Japanse duizendknoop: woekerende plant of lekker om op te eten?

Wat in de 19e eeuw nog een sierplant was voor de Europese elite, is inmiddels uitgegroeid tot een zorgwekkende woekerende plant die niet terugdeinst voor een fundering hier of een baksteentje daar. Meerdere bestrijdingsmiddelen zijn de revue gepasseerd: van uitkoken tot het inzetten van de Japanse bladvlo. Maar op grote schaal haalt het weinig uit.

Japanse duizendknoop
Bron: Unsplash

Festival

Precies de reden waarom Mediamatic-oprichter Willem Velthoven met een festival op de proppen kwam. Eentje waarbij naar de mogelijkheden wordt gekeken in plaats van bestrijdingen. Onze Culy-nieuwsgierigheid werd gewekt toen het Parool schreef over de culinaire mogelijkheden van de woekerplant.

Japanse duizendknoop op je bord

Kunstenaar en socioloog Pauline Wiersema ging op onderzoek uit in de keuken. Wat blijkt: de duizendknoop kan ook zeker een tweede leven leiden op je bord. Dat biedt perspectief: want als we met z’n allen vergezeld met een schaar het bos ingaan voor een portie daslook, kunnen we dat dan ook doen met een heggenschaar in de achtertuin voor een mandje duizendknoop? Of ligt dat iets minder simpel?

Invasief

Helaas wel. Waar daslook niemand tot last is, krijgt de duizendknoop een groeispurt wanneer ‘ie wordt geknipt. En da’s precies wat we juist niet willen. Het kan dus zeker wel gegeten worden, maar hoe je ‘m verkrijgt, dat vergt dan weer wat kennis en aandacht.

inmaken
Bron: Unsplash

Recepten

Mocht je een stukje van het monster te pakken hebben, dan schijnen de jonge scheuten het goed te doen als chutney met gerookte groenten op een bedje van feta en pistachenoten. Maar ook in pesto, risotto en zelf om bier en limonade van te maken, zo kopt het artikel van het Parool al. De boel zit nog wel in de laboratoriumfase. Wij kwamen in ieder geval al een recept tegen om de Japanse duizenknoopscheuten in te maken.

Smaak

Terug naar het belangrijkste punt: hoe smaakt ‘ie eigenlijk, deze gretige buurtbewoner? Volgens Pauline Wiersema is het een beetje te vergelijken met rabarber: “Lekker fris en zurig.” Onze nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt.

Meer over wildplukken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.