Kokoscupcakes met ananasbloemen (makkelijke decoratie-hack!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FAnanascupcakes_ananasbloemen_kokoscupcakes_cupcakes_met_ananas_1.jpg)
Zijn dit de leukste (en makkelijkste) zelfgemaakte decoratiebloemen? Wij denken van wel! Door ananas in dunne plakken te snijden en daarna te drogen in de oven krijg je deze prachtige ananasbloemen. Een mooie traktatie en superlekker bij kokoscupcakes!
Bij het zien van deze cupcakes zou je misschien denken dat ze heel wat geld hebben gekost bij een dure patisserie, of dat iemand er voor uren in de keuken heeft staan zwoegen. Maar niet is minder waar.
Het enige wat je nodig hebt, is een zoete, rijpe ananas, een superscherp mes (dit is het beste koksmes volgens de Culy-redactie), een hete oven én een beeeetje geduld. Indrukwekkend, maar verrassend simpel én dus perfect voor kinderfeestjes, een luxe afternoon tea en feestdagen als Moederdag.
Kant-en-klare cupcakes
Kies voor kant-en-klare (kokos)cupcakes of ga all the way en serveer de ananasbloemen op onze smeuïge kokoscupcakes. Want dat de tropische combinatie van kokos en ananas onweerstaanbaar lekker is, weten we natuurlijk allang (hallo piña colada!).
Bovenop de cakejes gaat ook nog een kokostopping waarvan we het recept graag met je delen, maar je kunt het ook simpel houden en een topping uit de supermarkt of bakwinkel gebruiken.
Ananasbloemen-hack: let hierop
Het is belangrijk dat je de ananas zo dun mogelijk snijdt. Je wil als het ware het mes door de ananasplak heen zien schijnen als je een plak snijdt. Met dikke plakken eindig je namelijk niet met mooie rechtopstaande ananasbloemen, maar een teleurstellende nattige rommel.
Let ook op dat je het niet laat aanbranden. Zodra de ananas bruin kleurt, krijgt hij namelijk een bittere smaak. Niet storend, maar ook niet gewenst.
Kokoscupcakes maken
- Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats de cakevormpjes in een muffinvorm.
- Meng in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder en het zout.
- Klop in een andere kom de boter samen met de suiker luchtig, ongeveer 3 minuten.
- Voeg één voor één de eieren toe aan de boter. Zorg dat het ei goed is gemengd voordat je het volgende toevoegt en schraap goed langs de zijkanten en bodem van de kom. Doe bij het laatste ei ook het vanille-extract erbij.
- Giet de kokosmelk erbij en mix het tot een glad geheel.
- Zeef het bloemmengsel in de kom en schep voorzichtig om met een spatel. Doe als laatste de kokosrasp erbij en schep nog een keer om.
- Vul de cakevormpjes met het beslag voor de kokoscupcakes en bak ze 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze gaat decoreren met de ananasbloemen.
Kokostopping voor de ananasbloemen
- Klop de boter in 1 minuut luchtig met een mixer. Doe daarna de roomkaas erbij en klop samen 30 seconden tot een glad mengsel.
- Voeg geleidelijk de poedersuiker toe terwijl je mixt op de laagste stand.
- Doe er dan het vanille-extract en 2 eetlepels kokosmelk bij en mix de kokostopping 1 minuut tot een glad en luchtig mengsel.
- Voeg de kokosrasp toe en schep nog eens om. Zet het koel in de koelkast terwijl je verder gaat met de ananasbloemen.
Ananasbloemen maken
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Snijd de ananas in zo dun mogelijke plakken, zodat de ananasbloemen goed kunnen uitdrogen in de oven. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er zoveel als er in je muffinvorm past en zorg dat de ananasplakjes elkaar niet overlappen, zodat de plakken gelijk drogen.
- Zet de bakplaat met de ananas 30 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten, ze kunnen namelijk bruin kleuren. Zie je een plakje ananas te donker kleuren, haal dat er dan gauw uit.
- Keer de ananas na 30 minuten voorzichtig om en laat de plakjes nog eens 30 minuten drogen in de oven.
- Haal de bakplaat uit de oven en ploi de plakjes ananas direct in de muffinvorm, zodat ze tijdens het drogen de vorm van een bloem krijgen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de hoeveelheid die pas te drogen in de oven. Laat ze uitharden en afkoelen tot kamertemperatuur
- Decoreer de (kokos)cupcakes met de kokostopping en leg daarna de ananasbloemen erbovenop. Maak af met takjes munt en serveer.
Nog meer leuke kookhacks:
- Verken je innerlijke Franse bakker en maak eens deze zelfgemaakte croissantbroodjes (met croissantdeeg uit blik!)
- Dol op Turkse manti? Met deze handige hack maak je het zelf binnen 20 minuten!
- Uien tarte tatin was nog nooit zo makkelijk met deze geniale hack!