Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 6 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Restjes shiitake paddenstoelen opmaken doe je met dit handige recept (binnen 10 minuten klaar!)

Inmiddels liggen ze in iedere supermarkt, maar compleet ingeburgerd in de Hollandse keuken zijn ze nog niet helemaal: we hebben het over shiitake. Daar brengen we verandering gráág in met dit fijne shiitake-recept waarmee iedere liefhebber van deze paddenstoelen een heerlijke maaltijd op tafel zet (en dat in een lousy 10 minuten…).

Paddenstoel uit Azië

Heb je shiitake weleens in de supermarkt zien liggen? Misschien heb je ze wel eens gekocht omdat je ze nodig had voor een Aziatisch recept of omdat je jezelf eens wilde uitdagen met iets nieuws. Vervolgens liggen ze in je koelkast en vraag je je af: ‘Wat nu?’ En daarbij schiet Culy je te hulp!

Laten we eerst beginnen met wat de shiitake precies is. Deze eiwitrijke paddenstoel heeft veel bite, een vaste structuur en verliest weinig vocht. Daarom is de shiitake perfect voor vega(n), glutenvrije en zelfs stoofrecepten.

Het grote overzicht van paddenstoelen: van champignon tot shiitake

Shiitake recept
Ogechi Chibueze voor Culy

De Aziatische paddenstoel groeit op hardhout, zoals eikenhout, en bevat veel umami, een rijke, aardse smaak en is zelfs een beetje rokerig. Dat maakt de paddenstoel makkelijk om mee te koken, want veel hoef je niet te doen om er een lekkere maaltijd of bijgerecht mee te maken.

Alles over de vijfde smaak ‘umami’

We kiezen hier voor een sticky sausje op basis van alle klassiekers uit de Oost-Aziatische keuken die je waarschijnlijk al in huis hebt: sojasaus, rijstazijn en suiker. Daarmee zit dit recept net tussen comfortfood en streetfood in.

Doordeweeks eten we dit shiitake-recept graag met gekookte witte rijst of zachte noedels, maar ook als bijgerecht en zelfs als topping op je tosti (ja echt, dit moet je eens proberen)

Shiitake recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Het allerbeste shiitake recept

  1. Bak de knoflook en gember in 1 eetlepel hete sesamolie in een wok. Voeg daarna de gesneden shiitake toe. Wok ze tot de paddenstoelen goudbruin kleuren en een krokant randje krijgen.
  2. Doe ondertussen 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel water, 1 eetlepel rijstazijn en 1 theelepel bruine basterdsuiker in een klein kommetje en roer tot de suiker is opgelost in de saus.
  3. Verlaag het vuur naar middelhoog en giet de saus bij de shiitake. Roer goed en laat de saus ongeveer 1 tot 2 minuten indikken.
  4. Schik de paddenstoelen op een schaal of bord, bestrooi eventueel met gesneden bosui en sesamzaadjes en serveer het shiitake-recept met gekookte witte rijst of noedels.
Shiitake recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkers met shiitake:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.