Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 12 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Van perzik tot ananas: hoe weet je of fruit rijp is?

Het verschil in smaak tussen onrijp fruit en fruit dat perfect rijp is, is enorm. Maar hoe weet je nou wanneer je fruit nét goed is? Vaak kun je dat aan de hand van de buitenkant namelijk maar moeilijk bepalen.

Gelukkig bestaan er allerlei trucjes voor, en Culy zocht ze uit!

Van avocado tot ananas: zo weet je of fruit rijp is

1. Perzik

Een rijpe perzik ruik je nog voor je ‘m ziet. De schil van een perzik moet daarnaast stevig zijn, maar een beetje zacht aanvoelen wanneer je er zachtjes in knijpt. Té zacht is niet goed!

2. Ananas

Checken of een ananas rijp is? Ruik er dan eerst even aan: de geur moet in de eerste plaats zoet zijn. Daarnaast hoort een ananas zwaar te zijn, en worden rijpe ananassen tot slot gekenmerkt door mooie, groene bladeren.

3. Watermeloen

Watermeloenen check je op hun rijpheid door erop te kloppen: ze horen hol te klinken. Ook hier geldt dat een zwaardere watermeloen een goed teken is. De geur van watermeloen hoort dan weer lichtjes zoet zijn, zonder te overweldigen.

> Meer lezen: Zo zoek je een rijpe watermeloen uit

4. Vijgen

Bij verse vijgen is het belangrijk dat de schil een beetje rimpelig is (maar niet compleet verschrompeld). Qua kleur zijn vijgen op hun best wanneer ze een diepe, paars-bruine kleur hebben.

5. Avocado

Avocado’s kun je checken op hun rijpheid door het bolletje (de wortel) van de schil te halen. Bij rijpe avocado’s zie je dan een groen plekje waar de wortel heeft gezeten, bij overrijpe avocado’s is dat eerder bruin. Krijg je het bolletje er moeilijk af? Dan is de avocado hoogstwaarschijnlijk nog niet rijp genoeg.

6. Kiwi

De rijpheid van een kiwi kun je achterhalen aan de hand van drie factoren. De buitenkant (deze hoort volledig bruin te zijn, dus zonder groene plekken), de vorm (deze moet mooi bol staan, zonder rimpels) en de geur. Die laatste hoort natuurlijk naar kiwi’s te ruiken. Een geurloze kiwi is waarschijnlijk nog niet rijp.

7. Nectarine

Check bij nectarines goed of ze geen onderliggende groene kleur vertonen, die wijst erop dat ze nog niet rijp genoeg zijn. De ideale nectarines voelen stevig aan maar geven een beetje ‘mee’ als je ze met je volledige hand omsluit en er zachtjes in knijpt. Ook hier geldt weer dat de geur van een nectarine zoet en fruitig hoort te zijn, zonder te veel te overweldigen.

8. Mango

Een goeie mango uitkiezen doe je zo: de wortel van mango (het knobbeltje bovenaan) hoort fruitig en zoet te ruiken. Knijp je er zachtjes in, dan hoort de mango een beetje mee te geven. Rijpe mango’s wegen ook net iets meer dan onrijpe exemplaren. Als je twijfelt tussen twee mango’s, kies dan altijd voor de zwaarste.

9. Granaatappel

Bij granaatappels speelt vooral hun gewicht een rol. Goede granaatappels zijn zwaar, dit wijst erop dat ze vol sap zitten. De schil moet daarentegen stevig en strak zijn. Krassen en de kleur van de schil daarentegen betekenen niet perse iets goeds of slechts!

Meer met fruit?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.