Marit Weijs
Marit Weijs Recepten 4 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Verrukkelijke Hong Kong style french toast (+ winactie)

Frituur + ijs + pindakaas = een combinatie waar we bij Culy héél blij van worden. French toast, maar dan next level: gefrituurd, gevuld met mochi-ijs en rijkelijk belegd met vanille-ijs, gezouten cashewnoten en een flinke scheut golden syrup. In Hongkong weten ze wel hoe je een dessert maakt dat je nooit meer vergeet.

Barbecuekoning

Dit recept hebben we helemaal te danken aan de barbecuekoning van Nederland: Jord Althuizen. Hij heeft onlangs weer een nieuw kookboek uitgebracht – de 17e toevoeging bij zijn ‘Smokey Goodness’ serie inmiddels. Verder zou je hem kunnen kennen van zijn carrière als chef-kok, ondernemer, of van zijn restaurants en barbecue-cateringbedrijf.

Jord Althuizen
Smokey Goodness

Winactie:

En is dit even geweldig nieuws: we mogen één exemplaar van Smokey Goodness – Asian BBQ: Flames & Flavours weggeven! Meedoen? Schrijf je in via dit formulier en wie weet ligt ‘ie straks bij jou op de grill.

Jord Althuizen:

Jord: “Voor het hoofdstuk over the top desserts haal ik meestal inspiratie uit Amerika. Maar in Hongkong kunnen ze er duidelijk ook wat van als het om decadente maaltijdafsluiters gaat.

Tijdens het verkennen van de Kantonese keuken was ik gestuit op het Instagramaccount van Lucas Sin (@lucas.sin), een lokale culinaire autoriteit met wie ik contact opnam voor wat tips over de Hongkong food scene. Op de website Munchies kwam ik een video van hem tegen waar hij een lokale variant van French toast maakte.

Wat blijkt, in Hongkong maak je dit door dikke boterhammen in te smeren met pindakaas en deze na het eierslush-bad niet te bakken maar te frituren! Ok, I’m hooked. Vervolgens sierde Lucas dit ook nog eens op met wat mochi en zelf geroosterde ongepelde pinda’s en ik was overstag. Dit moet jij ook ervaren. Hieronder daarom zijn versie, maar dan met cashewnoten, die zijn wat makkelijker te vinden dan die Chinese ongepelde pinda’s.”

French toast jord althuizen
Remko Kraaijeveld

French toast op z’n Hong Kong’s

  1. Verhit de olie in de friteuse tot deze een temperatuur van 170 ºC heeft bereikt.
  2. Klop in een kom de eieren en melk los en roer hier de kristalsuiker en het zout door. Snijd van het briochebrood acht dikke sneden van ca. 3-4 cm dik. Snijd de korstjes eraf en maak er eventueel mooie vierkante stukken van. Besmeer iedere plak met een laagje pindakaas.
  3. Leg op vier van de sneden brood een bol mochi-ijs en leg daar weer een ingesmeerd stuk brood op. De pindakaas zorgt dat het brood aan elkaar blijft plakken en dekt het mochi-ijs rondom af. Duw de sandwiches aan, haal alle zijdes door het eiermengsel en laat even intrekken.
  4. Bak vervolgens in de hete olie tot het brood en ei goudbruin en krokant zijn. Haal uit de hete olie, laat op keukenpapier uitlekken.
  5. Serveer met een bol vanille-ijs, gebrande cashewnoten en wat golden syrup of honing.
Smokey Goodness Asian BBQ
Kosmos Uitgevers

> Smokey Goodness Asian BBQ Flames & Flavours is nu te koop voor 34,99,-

Meer van Jord Althuizen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.