Deze (viral) Turkse pasta is de ultieme hack voor supersnelle manti
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FTurkse_pasta_manti_hack_1.jpg)
Ook wij konden het niet laten om de viral Turkse pasta – bekend gemaakt door TikTokker Anna Paul – te proberen. We zijn immers dol op Turkse manti, en wat blijkt? Dit recept is de ultieme hack!
Manti-hack
Deze ‘Turkse’ pasta wordt gemaakt met basisproducten die in de Turkse keuken worden gebruikt. Denk aan biber salçası (peper-tomatenpuree), hellim (halloumi), sumak, paprikapoeder en groene kruiden als munt en peterselie.
De pastasalade ging he-le-maal viral op TikTok na een video van TikTokker Anna Paul. Haar Turkse moeder maakte deze pastasalade als snelle maaltijd.
Toen we het recept zagen, vonden we het een ideale hack voor het maken van een snelle manti. Dat zijn kleine dumplings gevuld met gehakt, gegeten met knoflookyoghurt en dezelfde snelle saus als deze Turkse pasta.
Culy Basics: Turkse rijst maken (Turkse pilav) met boter en vermicelli
Warm pastagerecht
Daarom is kleine pasta als conchiglie, pipe rigate en farfalle het meest geschikt voor deze Turkse pasta, zodat het gehakt in de pasta past(a). Benieuwd naar nog meer pastasoorten? Kijk dan naar deze handige gids.
Als liefhebbers van de Turkse keuken hebben we een aantal ingrediënten toegevoegd aan dit recept, zodat het een warm pastagerecht wordt in plaats van een pastasalade. Zo raspen we de halloumi en mengen we die met gedroogde munt om over de pasta te strooien. Ook sumak strooien we over de pasta. Om de Turkse pasta nog meer kracht te geven, maken we de saus met gebruinde boter. Dat geeft een nootachtige smaak aan het gerecht.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FTurkse_pasta_manti_hack_1.jpg)
Ingrediënten voor de Turkse pasta kopen
Ga je aan de slag met een Turks recept? Dan hoef je tegenwoordig niet meer naar een Turkse supermarkt te gaan om de juiste ingrediënten te vinden. Want de meeste producten vind je in de supermarkt bij jou in de buurt.
Toch zijn er een aantal ingrediënten die misschien minder goed te vinden zijn waarvoor we een tripje langs de Turkse supermarkt aanraden. Biber salçası (kırmızı biber salçası) bijvoorbeeld. Deze saus is een dikke pasta van paprika, peper en/of tomaten, in smaak en gebruik vergelijkbaar met tomatenpuree. Ook sumak zul je altijd in de Turkse supermarkt of toko vinden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FTurkse_pasta_manti_hack_2.jpg)
Turkse pasta à la Culy
- Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime pan met kokend water. Voeg hier ook een bouillonblokje aan toe. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht.
- Zet een pan op het vuur en verhit hierin de olie. Begin met een teentje knoflook en bak deze 1 minuut. Voeg daarna het gehakt toe samen met de specerijen. Bak het gehakt rul en breng op smaak met zout en peper.
- Maak ondertussen de knoflookyoghurt. Doe de Griekse yoghurt in een kom en voeg daar geraspte knoflook, citroensap, zout en peper aan toe. Meng goed en zet in de koelkast terwijl je de rest van de Turkse pasta maakt.
- Voeg de boter toe aan een andere pan. Laat langzaam smelten en bruin kleuren, totdat ‘ie nootachtig ruikt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Doe dit op laag vuur, want de boter kan snel verbranden.
- Voeg het paprikapoeder toe en roer goed. Doe de salçası erbij en meng met elkaar. Bak de saus ongeveer 1 minuut. Voeg daarna het kookvocht toe om er zo een mooie peper-botersaus van te maken.
- Rasp de halloumi en voeg gedroogde munt toe. Zorg dat alles goed met elkaar is gemengd.
- Leg de pasta in de kommen, bestrooi met de halloumi, schep de knoflookyoghurt erop en daarna de peper-botersaus. Volg met het gehakt en bestrooi met gehakte peterselie en sumak.
Nog meer handige hacks:
- Geniaal idee voor restjes opmaken: paratha-pasteitjes
- Crumble zonder oven: appel crumble uit de pan
- Zo maak je scallion pancakes zonder deeg te kneden