Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 18 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Cheers: er is nu een winters biertje gemaakt van kerstbomen

Als we je vertellen dat ze tegenwoordig zelfs van kerstbomen bier brouwen, kijk je misschien raar op. Tenzij je eind vorig jaar de oproep hebt gelezen van biermerk Lowlander om je kerstboom te doneren, zodat zij er een winters IPA van brouwen.

De oproep deed mensen doen bewegen en er werden zelfs zó veel kerstbomen gedoneerd dat ze niet in staat waren om alles op te halen. Dat beloofde veel goeds…

Winter IPA van kerstbomen

Begin dit jaar haalde het biermerk zo’n 150 kerstbomen op om ze vervolgens stuk voor stuk met de hand te ontdoen van de naalden.

Vervolgens werden de dennennaalden samen met jeneverbes gebrouwen tot een fris en winters IPA met 5 procent alcohol. In onderstaande video kun je zien hoe dat precies in z’n werk ging.

Volgens Lowlander doen de aroma’s denken aan winterse boswandelingen. Move over hot chocolate, voortaan pakken we er een biertje bij als we na een wandeltocht in het gure winterweer binnen zitten op te warmen.

Nog meer gekheid: Dit bier is gebrouwen van afgedankte ontbijtgranen

How Lowlander Botanical Beers bottled Christmas trees

How many people does it take to make a batch of recycled spruce beer? The answer is: a lot. How do we know that? Because we did it! For our Tree to Table initiative, we wanted to make your Christmas trees into tasty beer.

Waarom een bier van kerstbomen?

In Nederland halen we massaal de kerstboom in huis als de kerstdagen voor de deur staan. Maar helaas belanden veel van die bomen na gebruik in de versnipperaar.

Zonde, vond Lowlander. Zo kwamen ze op het idee om de bomen te recyclen in hun bier. De één z’n waste is de ander z’n taste!

Handig: 5 tips om je biertje beter te laten smaken

En nu gaat Lowlander nog een stapje verder in het kerstbomen-recycle-plan. Het merk gaat samen met Adopteer een Kerstboom (een kweker van eigen bodem die al jaren aan hergebruik van kerstbomen doet) een eigen kerstbomenbos kweken.

Bij aankoop van iedere Winter IPA (die je overigens bij Albert Heijn kunt kopen) doneert het merk € 0,05 voor de aanplanting van het bos. Daar kun je met een duurzaam hart op proosten!

Bier van kerstbomen

Nog meer lekkere biertjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.