Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Drinken 14 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Bier proeven op de Veluwe: 4 toffe bierbrouwerijen in Gelderland

Waar vind je het lekkerste speciale bier van Gelderland? Mark van hopperbier.nl tourt dit jaar elke provincie van ons land door op zoek naar de beste speciaalbier brouwerijen en brengt hier verslag uit. Hier zijn rapport over de leukste Gelderse bierhutten met zelf gebrouwen bier en puik pubfood. Er is meer bier op de Veluwe te vinden dan je denkt!

Brouwerij de Vlijt

De Vlijt / De Veluwse Schavuyt

Deze brouwerij zit in één van de klassieke fabriekspanden op het erg mooie oude Zwitsalterrein in Apeldoorn. Hier brouwen de mannen van De Vlijt traditionele bierstijlen in een grote koperen brouwketel; historisch pand, klassieke bieren! In hetzelfde pand is ook hun grote proeflokaal gevestigd, waar je aan de bosrand een verse Schavuyt kunt drinken. Veluws genieten voor de bierliefhebber.

Het adres van Proeflokaal & Brouwerij De Vlijt:

Vlijtseweg 114 Apeldoorn

Openingstijden: zaterdag & zondag van 14:00 tot 18:00 uur. Let op: reserveren verplicht!

Veluwse Schavuyt
Bron: Bierbrouwerij de Vlijt

Epe Bier Collectief

Dit collectief uit Epe heeft geen eigen brouwerij, maar wel een eigen hopveld in het bos! Henk van de hop (er zitten twee Henken in het collectief) beheert dit veld dat naast een weiland vol dromedarissen en struisvogels is gelegen.

Eén keer per jaar wordt de hop met een grote groep vrijwilligers geoogst, dit is een grootse happening (zie de aflevering over hop van het programma Leven in de Brouwerij). Met de jaarlijkse opbrengst wordt het enige bier van Nederland met verse hop gebrouwen, de Praotnat. Heel bijzonder en heel lekker!

Waar vind je Epe Bier Collectief?

Het Epe Bier Collectief heeft dan wel geen eigen proeflokaal, Henk heeft wel een eigen bedrijf waarmee hij proeverijen en bierreizen organiseert. Check hiervoor bierevents.nl. Tip!

Epe bier collectief

Oersoep (en proeflokaal STOOM)

De tweede Gelderse brouwerij die op een oud fabrieksterrein is gevestigd. Oersoep brouwt haar bieren op het oude Honig terrein in Nijmegen. Dit is de perfecte plek voor deze brouwerij: Oersoep is bier, en soep is Honig.

Oersoep brouwers Kick en Sander staan bekend om bieren tjokvol hop en hun lijn van BRET-bieren. Dit zijn bieren van wilde gisting die lichtzuur smaken. Deze BRET-bieren worden traditioneel in houten vaten gerijpt en in de enorme hal van Oersoep staan een aantal van de grootste vaten die we ooit hebben gezien. Er komen dan ook heel veel frisse bieren uit deze jonge brouwerij.

Naast de brouwerij ligt proeflokaal STOOM waar de hele Oersoep range gedronken kan worden. Ook liggen hier de burgers op grote metalen binnen-barbecues te sizzelen. Gegrild pubfood en bier, een goede combo. Naast de indoor area hebben ze ook een heel groot terras. En omdat Oersoep en STOOM precies aan het randje liggen van het Honig terrein – dat aan het randje van Nijmegen ligt – heb je hier een weids uitzicht over de Waal en omgeving.

Het adres van Proeflokaal STOOM:

Waalbandijk 14D Nijmegen

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 16:00 tot 0:00 uur. Vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 02:00 uur, zondag van 14:00 uur tot 0:00 uur. 

Proeflokaal Stoom Nijmegen
Stoom Nijmegen

Voortsche Bieren

Zowel de Voortsche Dwaes als de Voortsche Vorst zijn bieren die je niet meer vergeet als je ze eenmaal hebt gedronken. Ze komen van de vijf brouwers Jan, Johan, Raymond, Edwin en Gert uit Voorthuizen.

Minpunt: er is geen eigen Voortsch terras, bar of proeflokaal, en het bier is vooral lokaal te verkrijgen. Je moet er dus wel wat moeite voor doen. Het goede nieuws is dat de brouwers na ruim 20 rondtrekken van garage naar garage eindelijk een eigen brouwplek hebben: het Brouwlokaal. Hier kun je workshops brouwen volgen van de heren die een paar van de beste nog onontdekte bieren van Nederland maken. Check hun website voor meer informatie.

Het adres van Brouwlokaal Voorthuizen:

Zeumerseweg 5A Voorthuizen

Voortsche Bieren
Bron: Voortsche Streekbieren

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en opperhoofd van hopperbier.nl. Met Hopper trekt hij elke maand het land door op zoek naar de mooiste Nederlandse craftbieren. Ga naar de website voor meer informatie en verhalen over zijn bieravonturen.

Meer over bier van Mark Hopper:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.