Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Bierbonken uit het zuid-westen: 4 Toffe Bierbrouwerijen in Zuid-Holland

Waar vind je het lekkerste speciaalbier van Zuid-Holland? Mark van hopperbier.nl tourt elke provincie van ons land door op zoek naar de beste speciaalbier brouwerijen en brengt hier verslag uit. Hieronder zijn rapport over de leukste Hollandse bierhutten met zelf gebrouwen bier en puik pubfood. Hier ben je helemaal in je knollentuin.

Brouwerijen in Zuid-Holland

Kaapse Brouwers

Grote roergangers Tsjomme, Menno en John van de Kaapse Brouwers hebben in Rotterdam de droom van elke Nederlandse bierbrouwer en -liefhebber neergezet. Ze hebben hun brouwerij recht tegenover Hotel New York, in een oude havenloods op Katendrecht neergezet. In dezelfde ruimte als de brouwerij is een proeflokaal gebouwd, hier wordt de gigantische keur aan Kaaps bier meteen ingezet voor consumptie.

De brouwerij is gevestigd in de ruimte van de Fenix Food Factory. Dit betekent dat je hier – naast het Kaapse bier – ook je favoriete eten kunt scoren waarna je kunt gaan hangen op hun grote terras aan het water. Ja toch.

Het adres van Kaapse Brouwers (in de Fenix Food Factory):

Veenlaan 19-D Rotterdam

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 12.00 – 23.00

Kaapse Brouwers Rotterdam
Bron: Kaapse Brouwers

De Molen

Eén van de grootste Nederlandse craftbier brouwerijen is De Molen uit Bodegraven. Eigenaren Menno en John zijn grote meneren in bierland. Ze staan ongeveer op dezelfde voet als Michel van Jopen uit Haarlem. Doordat ze niet alleen maar blonde bieren maar ook veel donkere barrel aged bieren maken stonden ze in 2016 al eens 6e op de lijst van beste brouwerijen ter wereld (ratebeer.com).

Met hun enorm brede biercollectie is De Molen zowel gewild bij de frisse terrasbierdrinker als bij de echt biernerd. Naast de brouwerij hebben ze ook het eigen Brouwcafé dat recht tegenover de brouwerij – aan de overkant van de straat – is gevestigd. De bieren worden linea recta vanuit de brouwerij het café ingerold, verser kan het niet.

Tip! Elk jaar organiseert De Molen het Borefts Bier Festival dat met de ontzettend sterke line-up aan gastbrouwerijen een must voor elke serieuze bierliefhebber is.

Het adres van Brouwcafé de Molen:

Overtocht 43 Bodegraven

Openingstijden: woensdag tot en met zondag vanaf 12:00 uur.

Bierbrouwerijen in Zuid-Holland
Bron: Bierbrouwerij De Molen

Eiber

Deze brouwerij is de droom van Jasper en Louise uit Den Haag. Eiber is oud-Hollands voor ooievaar, de grote vogel die het wapen van Den Haag siert. Hun Haagse bier wordt niet in de Hofstad, maar bij brouwerij Scheveningen gebrouwen. Deze brouwerij ligt op werpafstand van de Scheveninger visafslag en het bekende strand. Jasper kan hier zijn bieren brouwen omdat de Scheveningen brouwerij extra plek biedt aan een selecte groep bierbonken die niet te beroerd zijn hun handen uit de mouwen te steken.

Helaas heeft Jasper nog geen eigen bar. Dit lost hij nu op door persoonlijke bierproeverijen te verzorgen. Op hun website kun je hier meer over lezen.

Bierbrouwerijen in Zuid-Holland
Bron: Eiber Bier

Klein Duimpje

Klein Duimpje werd in 1997 opgericht, het jaar dat brouwer Erik Nederlands Kampioen amateur bierbrouwen werd. Destijds heette het nog huisbrouwerij Klein Duimpje. Sinds 2012 is Klein Duimpje niet meer zo klein. De huidige brouwplek ligt middenin de Hillegommer bollenvelden, wat niet zo gek is als je weet dat het een oud bollenbedrijf is.

Elk jaar organiseert Klein Duimpje het Midzomer Bier en BBQ festival. Er worden dan een groot aantal brouwerijen en een groot aantal barbecues bij elkaar gezet en dan zien ze wel wat er gebeurt. Dit is ook zeker één van de bierevenementen die in de agenda mag! Buiten het festival om kan er ook gedronken worden in Hillegom. Het proeflokaal en terras zijn in het weekend open, voornamelijk in de zomer is dit de perfecte plek om even te relaxen.

Het adres van Proeflokaal Klein Duimpje:

Hyacintenlaan 2A Hillegom

Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 20:00 uur, zondag van 13:00 tot 18:00 uur.

Brouwerij Klein Duimpje
Brouwerij Klein Duimpje

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en opperhoofd van hopperbier.nl. Met Hopper trekt hij elke maand het land door op zoek naar de mooiste Nederlandse craftbieren. Ga naar de website voor meer informatie en verhalen over zijn bieravonturen.

Meer bierverhalen van Mark Kenter:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.