Redactie
Redactie Drinken 22 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Bier proeven in het Hoge Noorden: 4 Toffe Bierbrouwerijen in Groningen

Wat is de beste plek om bier te drinken in Groningen? Mark van hopperbier.nl tourt dit jaar elke provincie van ons land door op zoek naar de beste speciaalbier brouwerijen en brengt hier verslag uit. Hier zijn rapport over de leukste Grunnse bierhutten met zelf gebrouwen bier en puik pubfood. Genoeg te proeven in het Noorden!

Bierbrouwerijen in Groningen

Martinus

Het Groningse Martinus is een familiebedrijf. In 1995 nam pater-familias Albert-Jan de drukkerij die aan de Kostersgang zat over. Na ruim 20 jaar stopte hij de drukpersen en bouwde het pand helemaal om tot brouwerij. Zoon Martijn brouwt, de rest manust van alles en staat achter de bar. Naast brouwerij is Martinus ook een proeflokaal (en jazzhol) dat je echt een keer moet bezoeken!

Een korte rondleiding: op de begane grond vind je de brouwerij en kleine bierwinkel. Als je de brouwerij doorloopt en de trap naar de 1e etage neemt, zie je de eerste bar en tafels met uitzicht op de brouwketel en lagertanks. Helemaal bovenin het pand zit het proeflokaal, slash mini-jazzclub. Heel gezellig en low-key, een fijne plek om onderuitgezakt een drankje te drinken. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is het restaurant geopend en kun je er goed eten. O ja, vanaf het dakterras zie je de Martinitoren pronken.

Het adres van Martinus Proeflokaal:

Kostersgang 32-34 Groningen

Openingstijden: donderdag, vrijdag en zondag van 15:30 tot oo:00 uur, op zaterdag van 14:00 tot 00:00 uur. 

Martinus Brouwerij in Groningen
Bron: Brouwerij Martinus Brouwerij Martinus

Corviri (en Paviljoen Appelbergen)

Corviri is geen Groningse studentenclub, maar een vrije Latijnse vertaling van de achternaam van de brouwer: Hart-man. Vandaar ook het hartje in het logo. Niek brouwt zijn bieren in de kelder van Paviljoen Appelbergen waar hij tevens kok is. Dit paviljoen ligt goed verstopt in het bos van Glimmen, maar is welbekend in Glimmen en omgeving.

Nieks bier is niet heel makkelijk te verkrijgbaar, op het terras van het Paviljoen staan ze wel gewoon op de kaart als zijnde huisgebrouwen bier. Een bier in het bos, het omrijden waard.

Het adres van Paviljoen Appelbergen:

Hoge Hereweg 33, Glimmen

Openingstijden: elke dag open van 10:00 tot 20:00 uur

Corviri bierbrouwerij in Groningen
Bron: Corviri Corviri

Bax Bier

Jong en volwassen. Jonge Groningers Jeroen en Sepp startten hun brouwerij in 2014 en hadden in 2016 al hun eigen brouwerij staan aan de Frieschestraatweg in Groningen.

Naast de brouwerij hebben ze er ook eigen proeflokaal waar niet te moeilijk de norm is. Naast het drinken van het betere craftbier kun je hier ook pubquizen, klaverjassen en bitterballen knagen. Tegenwoordig organiseren ze ook al een eigen internationale bierfestival. Genoeg te doen daar, mooi.

Het adres van Bax Bier Proeflokaal:

Frieschewegstraatweg 201/2A, Groningen

Openingstijden: donderdag & vrijdag van 16:00 tot 22:30 uur, zaterdag & zondag vanaf 14:00 uur.

Baxbier brouwerij in Groningen
Bron: Baxbier Baxbier

Groninger Bier

Deze huurbrouwerij uit 2015 is een samenwerking tussen zes heren en één dame. Groninger is niet opgezet om het grote geld binnen te harken, hooguit om ooit een eigen kleine brewpub te kunnen beginnen.

De leden vullen elkaar goed aan. Zo zitten er een aantal brouwers in het collectief, een vertegenwoordiger en een boer. Via deze boeren-connectie hebben ze een eigen biologisch hopveld ontwikkeld en toegang tot biologische spelt die je bijvoorbeeld in de Spelt Pale Ale en Weizen terugvind. Hiermee heeft het collectief de volledige controle over wat er hun bieren terecht komt.

Het is nog even wachten op het eigen proeflokaal.

Groninger bier
Bron: Groninger bier Groninger bier

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en opperhoofd van hopperbier.nl. Met Hopper trekt hij elke maand het land door op zoek naar de mooiste Nederlandse craftbieren. Ga naar de website voor meer informatie en verhalen over zijn bieravonturen.

Meer over bier van Mark Hopper:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.