Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

De leukste Zeeuwse bierhutten: 4 Toffe Bierbrouwerijen in Zeeland

Waar vind je het helderste bier van Zeeland? Mark van hopperbier.nl tourt dit jaar elke provincie van ons land door op zoek naar de beste speciaalbier brouwerijen en brengt hier verslag uit. Hieronder zijn rapport over de leukste Zeeuwse bierhutten met zelf gebrouwen bier en puik pubfood. Tip voor de bierlover: Goes is waar je wezen moet!

Bier brouwerijen in Zeeland

Brouwerij Kees!

Hij staat in de top 100 van beste brouwerijen ter wereld. Ex-chef en topbrouwer Kees Bubberman verworf zijn faam bij Emelisse met de vele limited editions bieren met namen als Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Wild Turkey BA).

Inmiddels heeft hij – sinds 2015 – zijn eigen brouwerij Kees! en is Emelisse overgenomen door Slot Oostende. Om een idee te geven van zijn reputatie: zijn oude Emelisse & nieuwe Kees! recepten nemen 18 plaatsen in de top 50 Nederlandse bieren op ratebeer.com.

Helaas heeft Kees! geen proeflokaal, maar zijn bieren zijn ondertussen over de hele wereld te vinden. Zijn prijswinnende Emelisse bieren worden nog steeds gebrouwen en kunnen gedronken worden in het café van Slot Oostende in Goes. Hieronder alles over het Slot.

Bierbrouwerijen in Zeeland: Brouwerij Kees
Brouwerij Kees

Slot Oostende

Slot Oostende is een initiatief van Anita Maas en Yamina Abdoun. Ze namen ontslag bij Roompot (vakantieparken) en gingen samen het ambitieuze miljoenenproject dat Slot Oostende is aan. Hiermee creëerden ze wel meteen de beste plek om craftbier te drinken in Zeeland!

Het rijksmonument uit 1200 werd omgebouwd tot hotel, bierbrouwerij en café met 350 plekken binnen en 150 plekken buiten: gigantisch dus. Sinds de opening in 2016 kan er volop gegeten, geslapen en gedronken in deze historische parel van Goes.

Dat de dames het bierbrouwen zeer serieus nemen blijkt wel uit de overname van brouwerij Emelisse en hiermee ook van de befaamde recepten van brouwmeester Kees. Extra leuk: vanuit het café heb je zich op de brouwketels en kun je live zien hoe het bier dat je op dat moment aan het drinken bent wordt gebrouwen. Gelukkig is brouwmeester Jens een avondmens, dus kun je ook ‘s avonds naar het slot komen voor de brouwshow.

Jens staat met vader Bram nog een keer op deze lijst. Ze runnen samen de Bad Hair Brewing brouwerij.

Slot Oostende bier
Slot Oostende

Bad Hair Brewing

Deze brouwerij is een uit de hand gelopen hobby van vader en zoon Van der Stee. Ze begonnen in 2009 – toen Jens net 18 was – met brouwen. De afname van hun proefbrouwsels liep zo hard dat vanaf 2013 hun bieren onder de naam Bad Hair Brewing zijn gaan verkopen.

De familie heeft geen eigen proeflokaal, maar doordat Jens inmiddels de brouwmeester van Slot Oostende is staan de Bad Hair bieren hier gewoon op de kaart. Oja, je kunt hem daar ook zien brouwen. Dus de beste plek om bier te drinken in Zeeland is officieel Slot Oostende.

Brouwerijen in Zeeland
Bad Hair Brewing

De Kip

Ver weggeborgen in Zeeland (wij zijn via België gereden) maar zeker de moeite waard: brouwerij De Kip, de brouwerij aan huis van brouwer Jos. Aan de ene kant van het pand is zijn boekhoudkantoor gevestigd, aan de andere kant vind je zijn brouwerij. Handig. Zijn helemaal zelf opgebouwde brouwerij heeft geen eigen proeflokaal, maar op afspraak kun je er wel samen met Jos je eigen bieren brouwen! Ga hiervoor naar de website van De Kip.

Brouwerij De Kip in Zeeland

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en opperhoofd van hopperbier.nl. Met Hopper trekt hij elke maand het land door op zoek naar de mooiste Nederlandse craftbieren. Ga naar de website voor meer informatie en verhalen over zijn bieravonturen.

Meer over bier van Mark Hopper:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.