Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Het lekkerste bier uit het Oosten: 4 toffe bierbrouwerijen in Overijssel

Waar vind je het best smakende biertje van Overijssel? Mark van hopperbier.nl tourt dit jaar elke provincie van ons land door op zoek naar de beste speciaalbier brouwerijen en brengt hier verslag uit. Hieronder zijn rapport over de leukste Overijsselse bierhutten met zelf gebrouwen bier en puik pubfood. En ja, er is genoeg goed bier om uit te kiezen in het Oosten.

Bierbrouwerijen in Overijssel

Mommeriete

Deze brouwerij (en kroeg) in Gramsbergen is een goed bewaard Nederlands geheim. In onze ogen komt er te weinig bier van Mommeriete buiten de provinciegrenzen terecht. Er wordt blijkbaar meer dan voldoende bier weggedronken in eigen kroeg. Dit oude schipperscafé is gelegen aan kanaal Almelo – De Haandrik én ligt – interessant voor de wandelaars onder ons – aan het befaamde Pieterpad.

In de winter is het prima binnen vertoeven en kun je de echte Kaspar Schulz installatie van brouwer Gert van dichtbij bewonderen. ‘s Zomers geven wij de voorkeur aan de grote groene binnentuin! En de bitterballen.

Het adres van Mommeriete:

De Oostermaat 66, Gramsbergen

Openingstijden: vrijdag en zaterdag 10:00 – 0:00 uur, zondag t/m donderdag 10:00 – 21:00 uur. 

Mommeriete: bierbrouwerij in Overijssel
Bron: Mommeriete Bierbrouwerij

Brouwerij Berghoeve

Jurgen en Geralda zijn één van de leukste brouwstellen van Nederland. Hun boerenerf middenin het groen is over de jaren heen omgetoverd tot een waar brouw-walhalla. Bovendien doet één van hun oude boerderijen dienst als proeflokaal. Hierbinnen staan de brouwketel en een aantal lange houten tafels waaraan al de bieren (inclusief hun speciale barrel aged en BRET-bieren) kunnen worden geproefd. Met al hun jaren brouwervaring en achtergrond in de levensmiddelentechnologie kunnen Jurgen en Geralda je vol enthousiasme meenemen in de hogere kunst van het bierbrouwen én –proeven!

De arrangementen in hun proeflokaal zijn op afspraak. Ga naar hun website voor meer informatie.

Het adres van Brouwerij Berghoeve:

Achteres 15 Den Ham

Brouwerij Berghoeve
Bron: Berghoeve Brouwerij

Othmar (en gasterij Oatmössche)

Zwagers Bart en Dirk begonnen met brouwen op het industrieterrein van Ootmarsum. Hier werd in een hoekje van de loods – goed verborgen achter een verzameling oldtimer tractoren – het Othmar bier gebrouwen.

Inmiddels zijn ze gevestigd op één van de mooiste brouwlocaties van ons land. Het commanderieplein in Ootmarsum heeft veel weg van de binnenplaats van een oud kasteel. Aan de ene kant van het plein staat de Othmar brouwerij, aan de andere kant de kroeg waar ze hun brouwketel middenin de eetzaal mochten plaatsen. Hier word het bier gebrouwen, waarna het via een leiding onder de grond in de vergistingstanks terecht komt.

De Othmar bieren zijn klassieke bieren met een twist. De mannen zitten dicht tegen de Duitse grens aan en brouwen al hun bieren volgens het Reinheitsgebot (geen toevoegingen). Uiteraard worden al hun bieren in de kroeg aan de overkant geschonken. Hier kun je ook voor een goede kroeghap en een high beer in plaats van high tea. Het is mooi daar in Ootmarsum.

Het adres van Gasterij Oatmössche:

Commanderieplein 3, 4 Ootmarsum

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag vanaf 11:00 uur.

Brouwerij Othmar

DAVO

In 2012 stichtte vier vrienden uit Deventer de DAVO brouwerij. Toen ze een crowdfundactie startten om een eigen brouwplek te kunnen realiseren bleek dat de Deventenaren smachtten naar een eigen brouwerij: de actie werd een groot succes.

Met de grote zak geld werd een oud industrieel pand in hartje Deventer omgebouwd tot brouwerij mét proeflokaal. Sinds 2016 stroomt hier het eigen bier uit de twaalf tapkranen die middenin de zaak staan te glimmen. Hun RVS brouwketels sieren de kopse kant van de langwerpige binnenruimte, de andere kant wordt ingenomen door grote leren banken en een houten kachel. Daarbovenop hebben ze ook nog een groot terras voor in de zomer, dit hebben ze goed verstopt achter de brouwerij. DAVO is een bierplek naar ons hart én een plek waar de Deventenaren blij mee, en trots op, mogen zijn.

Goed om te weten: de DAVO mannen willen het trucje nog een keer flikken en zijn een crowdfundactie begonnen om een DAVO bar in Arnhem te openen.

Het adres van DAVO:

Sluisstraat 6 Deventer

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag vanaf 15:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.

Brouwerij Davo

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en opperhoofd van hopperbier.nl. Met Hopper trekt hij elke maand het land door op zoek naar de mooiste Nederlandse craftbieren. Ga naar de website voor meer informatie en verhalen over zijn bieravonturen.

Meer bierverhalen van Mark Kenter:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.