Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit restaurant in Nijmegen is het 2e beste groenterestaurant ter wereld

Waar zitten toch die restaurants die spannende dingen doen met groenten? Zoek niet verder: er is namelijk een gids met de beste groenterestaurants ter wereld. Bij deze restaurants spelen groente en fruit de hoofdrol. De winnaars van de We’re Smart® Green Guide 2021 werden gisteren bekend gemaakt. Verrassend: een restaurant uit Nederland werd tweede in de top 100.

Wij zetten de belangrijkste feiten op een rijtje.

Groente & fruit in de hoofdrol

De We’re Smart® Green Guide (ja, het is een hele mond vol…) nomineerde de beste groenterestaurants ter wereld van 2021. Daarmee bedoelen ze: alle restaurants waar groenten en fruit een hoofdrol krijgen. Dat hoeven dus niet per se vegetarische of vegan restaurants te zijn.

In plaats van sterren, krijgen ze 1 tot 5 radijsjes om aan te geven hoe groen ze bezig zijn. In deze score zit ook vervat hoe goed de restaurants scoren op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en sociale criteria.

Restaurants met een score van vijf radijsjes maken daarbij kans op de award voor Beste Groente Restaurant 2021. En die zijn inmiddels bekend!

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De beste groenterestaurants van Nederland

De Nieuwe Winkel (Nijmegen) van Emile van der Staak kwam naar boven als grote Nederlandse winnaar met een knappe tweede plaats in de Top 100. Emile reageert:

De We’re Smart Award is een erkenning voor ons harde werk en onze vastberadenheid, en betekent een boost voor het hele team. De natuur biedt talloze mogelijkheden tot ontdekking en creativiteit. Ze leert me ook dat sommige dingen tijd kosten. Er is een nieuwe standaard nodig met betrekking tot onze menukaart: minder dieren en meer planten.”

Ook Flore (11de), De Librije (16de), Bolenius (17de), Spectrum (25), Triptyque (34ste), Merlet (60ste), Choux (71ste), Pollevie (76ste), Boompjes (92ste) en RIJKS (99ste) vallen in de prijzen.

wijn bij asperges
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

We’re Smart Discovery Award

Restaurant Triptyque van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst kreeg ook nog eens de We’re Smart Discovery Award. Deze award beloont de recentste innovaties op het vlak van groenten en fruit van een aantal toprestaurants.

Zelf plaatsten we ook al eens een lijstje met 10 spannende groenterestaurants door heel Nederland.

En het állerbeste groenterestaurant?

Op nummer één staat dit jaar La Distillerie (Luxemburg) en – na De Nieuwe Winkel – volgt Vrijmoed (Gent) in de top 3.

Kijk voor de volledige lijst van de beste groenterestaurants ter wereld op de website weresmartworld.com

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.