Redactie
Redactie Dineren 6 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

*Bolenius

Eind 2011 aten we er al eens: restaurant Bolenius, toen nog een redelijk nieuwe hotspot op de Amsterdamse Zuidas. In september 2014 prikten we er wederom een vorkje. En niet zomaar: Gault Millau riep Bolenius namelijk uit tot het beste groenterestaurant van Nederland. Kortom: een restaurant om op je lijstje te zetten!

Eerst even nog wat achtergrondinformatie. Bolenius wordt gerund door Luc Kusters en Xavier Giesen. Eerder maakten zij naam bij fameuze zaken als Vossius, Le Cirque, La Rive en De Kas. Giesen werkte als sommelier en restaurantmanager in de beste restaurants en hotels van ons land, waaronder het Amstel. Kusters behoorde tot het selecte groepje talenten dat jarenlang door superchef Robert Kranenborg werd klaargestoomd voor de top. Van Kranenborg leerde Kusters de finesses van het koken op kwaliteit en smaak.

Mocht je je afvragen waar de naam vandaan komt: Bolenius is vernoemd naar de moeder van Luc Kusters. Het restaurant heeft plaats voor veertig gasten, die er zowel kunnen lunchen als dineren. Je bent er trouwens in een wip, als je reist naar station Amsterdam-Zuid/WTC met de trein of tram, en met de auto is het helemaal makkelijk.

Moestuin

Net om het hoekje van restaurant Bolenius hebben de heren hun eigen moestuin, vol sla, aardperen en andere gewassen. Gekweekt om de kwaliteit van de groente in het restaurant in eigen hand te houden. “Dagverse groente die ’s ochtends nog in de tuin staat, ligt ’s middags op het bord van onze gasten”, aldus Luc Kusters.

Wij namen een kijkje in de moestuin, die nog volop in bloei was. Van radijsjes tot snijbiet en van frambozen tot courgettebloemen. Zeer inspirerend.

Het menu

De menukaart en kookstijl van het restaurant laten zich volgens Kusters het best omschrijven als nieuw-Amsterdams. ‘Als je in Amsterdam rondloopt, ervaar je de hele wereld in één stad. Alles is er, alle culturen bewegen er door elkaar heen en beïnvloeden elkaar. Zo wil ik ook koken. Vrij en grenzeloos.’

Dagverse groenten en andere lokale producten als traditionele ossenworst en Amsterdamse uien worden in Bolenius gecombineerd met ingrediënten uit de wereldkeukens, waaronder bijzondere en onbekende specerijen uit het VOC-tijdperk. Bolenius werkt veel samen met de Lindenhoff als leverancier; een excellente keus.

Zelfs de thee is er bijzonder: naast mooie losse theebladeren zijn er ook combinaties van kruiden uit eigen moestuin die in een prachtige Bredemeijer theezeef worden getrokken. Mét een suikerpotje erbij in de vorm van een zandloper, zodat je precies weet wanneer je thee klaar is met trekken.

Culy eet…

Je kunt bij Bolenius a la carte eten, of kiezen voor het 5-gangen Alliance menu (€ 69,,-) of een zeer uitgebreide proeverij (€ 99,-). ‘s Middags wordt er een 2-gangen lunch geserveerd voor € 34,50. Hieronder vind je een fotoserie van alle gerechten die we in september 2014 proefden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.