Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

9 x spannende groenterestaurants door heel Nederland

Of je nou flexitarier, vegetariër, veganist bent of none of the above: groenterestaurants zijn er voor iedereen! Het zijn juist deze plekken waar ze hele spannende dingen doen met moois uit de natuur. Wij verzamelden de 9 tofste groenterestaurants van Nederland.

Let wel: deze restaurants zijn niet per se allemaal vegetarisch, maar laten groenten wél de sterspeler zijn op je bordje.

De Nieuwe Winkel – Nijmegen

Als je bij De restaurant De Nieuwe Winkel een groenteproeverij van vijf gangen bestelt, krijg je ingrediënten uit de buurt op je bord. En dat zijn spannende, niet-alledaagse ingrediënten als pronkbonen en Douglasspar.

Bijzonder: naar het voorbeeld van de sap-spijscombinaties uit de New Nordic Cuisine in gastronomisch Kopenhagen, serveert dit restaurant naast bijpassende wijnen en bieren ook huisgemaakte sappen.

Triptyque – Wateringen

Niven Kunz van Restaurant Niven was de jongste sterrenchef van Nederland en was één van de eerste chefs in ons land die kookt volgens het 80/20-principe. Dat houdt in dat wat op je bordje ligt voor 80 procent uit groente bestaat en maar voor 20 procent uit vlees of vis. Daarmee werd zijn restaurant de afgelopen jaren verkozen tot beste groenterestaurant van Nederland.

Inmiddels is het restaurant gesloten. Maar goed nieuws: de sterrenchef heeft samen met zijn vrouw en zijn oude keukenteam een nieuw restaurant geopend. De chef belooft alvast om ook in zijn nieuwe restaurant Triptyque zijn signature groentegerechten op tafel te zetten. Lees: tartaar van tomaat, snijboon à la carbonara of radijs met zwarte bessen en vanille.

Bolenius – Amsterdam

GaultMillau riep Bolenius al eerder uit tot het beste groenterestaurant van Nederland en chefkok Luc Kusters kreeg in 2016 zijn eerste Michelinster. Bolenius omschrijft haar kookstijl zelf als “Nieuw-Amsterdams”: alle culturen bewegen vrij door elkaar, net als in de stad.

De ingrediënten komen uit de moestuin, net om het hoekje van het restaurant gelegen. Je kon Amsterdam nog nooit zo letterlijk proeven.

Pollevie – Den Bosch

Restaurant Pollevie ging er al eens vandoor met de award voor beste groenterestaurant van Nederland (2017), daarnaast worden ze ook aanbevolen door o.a. de Lekker gids.

De missie van Pollevie is “om onze gasten een fantastische ervaring te geven met wat de natuur ons in ieder seizoen te bieden heeft en daarbij de huidige culinaire norm met groente als bijrol te doorbreken.” Dat doen ze bijvoorbeeld met een gerecht als BeeT Wellington.

KookaBarra – Utrecht

Wijnbar KookaBarra ontwikkelde zich al even tot een groente pop-up, maar dat smaakte algauw naar meer. Inmiddels zijn ze hét officiële groenterestaurant van Utrecht. Omdat ze koken met groenten gewoon veel uitdagender vinden.

En zo komt het dat je hier gerechten eet als merg van spruitstengel, gebakken rode kool uit de zoutkorst en ijs van eikenbast. Spannend, creatief en vlot!

De Kas – Amsterdam

Hoe kan het ook anders met zo’n naam: bij restaurant De Kas eet je kakelverse groenten, fruit en kruiden, allemaal geplukt uit eigen kas.

Gert Jan Hageman betrok in 2001 het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926 en stortte zich helemaal in het kweken van zijn eigen producten. Inmiddels wordt die lijn doorgezet door Wim de Beer en Jos Timmer. Een bijzonder verhaal van een bijzonder restaurant: je waant je in een oase van rust in dit restaurant. Onlangs verscheen er zelfs ook een nieuw boek over Restaurant De Kas. 

Restaurant Eindeloos – Leeuwarden

Bij Eindeloos worden de ingrediënten elke dag vers geleverd en het seizoen bepaalt wat er op tafel komt. Hierdoor kan het menu dagelijks veranderen en krijg je altijd een verrassingsmenu. Hoeveel gangen bepaal je zelf, maar wat je eet bepalen de keuken en de natuur. Ze serveren ook vlees en vis, maar groente is het uitgangspunt.

Ze mochten al een nominering van GaultMillau op hun cv zetten (voor duurzaamste restaurant), maar kregen er dit jaar ook nog eens een nominering bij voor beste groenterestaurant van Nederland.

Bord’Eau* – Amsterdam

Restaurant Bord’Eau in Amsterdam viel in 2019 in de prijzen bij de Best Vegetables Restaurants Awards. Het behoort nu dus officieel tot de beste groenterestaurants ter wereld.

Wij schreven al over het groentemenu van chef Bas van Kranen: “Een heel groentemenu neerzetten is ballsy en het is dit seizoen ook nog eens de standaard bij Bord’Eau. Wie wil mag bepaalde gangen vervangen door vis of vlees. Dát doen bij een instituut als Bord’Eau in Hotel de l’Europe is bewonderenswaardig te noemen.”

Bord'Eau groentemenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Le Jardin – Utrecht

Groente en fruit zijn ook het uitgangspunt bij Le Jardin, in de binnenstad van Utrecht. Groentenomie noemen ze ‘t zelf. Tussen de groene planten in eet je hier mooie gerechtjes met planten in de hoofdrol. Daarnaast is er ook ruimte voor vlees en vis, maar mocht je full on vegetarisch willen gaan, dan kan dat ook.

En ben je door al dat groene moois geïnspireerd, dan duik je de bijbehorende bloemen- en plantenwinkel, die ernaast zit, in om thuis een urban jungle na te bootsen.

De Kop van ‘t Land – Dordrecht

In restaurant De Kop van ‘t Land kom je geen vlees en vis tegen! Wél citroenkomkommer, paarse bloemkool en coeur de boeuf tomaten bijvoorbeeld. Chef Ewout Faase maakt er iets spannends van en kookt dus uitsluitend vegetarisch. Zijn je smaakpapillen daarna uitgeput? Dit restaurant beschikt over een hotel, waar je kunt blijven slapen.

Mis je een groenterestaurant dat écht op de lijst moet? Mail de redactie: [email protected]

Meer over groente:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.