Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 16 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Met het kerstmenu van Triptyque voelen we ons zowaar fantastische thuiskoks

Wil je met kerst echt culinaire wow op tafel, dan raden we je aan om het kerstmenu van restaurant Triptyque te bestellen. Met een bijgeleverd stappenplan maak je het menu zelf af en… daar worden we stiekem erg fanatiek van.

Wat was Triptyque ook alweer?

Sterrenchef Niven Kunz opende onlangs samen met zijn vriendin Virginie van Bronckhorst een gloednieuw restaurant in het Zuid-Hollandse Wateringen: Triptyque. Erg lang konden ze niet openblijven (want, je weet wel: lockdowns enzo), maar gelukkig waren ze al aardig bedreven in het verzorgen van afhaalmenu’s. In ieder geval met kerst: hun kerstmenu’s zijn al jaren legendarisch.

Ook bij Triptyque kun je op 24 en 25 december weer zo’n pretpakket ophalen, bestaande uit vier of vijf gangen (een vegetarisch kerstmenu is ook mogelijk). Culy probeerde het nieuwe kerstmenu alvast voor je uit.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Duizelingwekkend veel bakjes

Het kerstmenu van Triptyque bestaat uit een pakket met een duizelingwekkend aantal kleine bakjes. Dik respect voor wie dit heeft moeten inpakken, maar dat is zo te zien via een handig systeem gegaan: een uitgebreide checklist. Daarop kunnen we als thuiskoks ook goed checken welke bakjes er bij welk gerecht en bij welke gang horen.

Punt van kritiek dat je de laatste tijd veel hoort als het gaat over afhaalmaaltijden, is de berg afval die je na afloop overhoudt. Het is daarom goed om te vermelden dat alle verpakkingen van Triptyque bio-composteerbaar en recyclebaar zijn.

Triptyque kerstmenu bestellen voor thuis
Bron:

Het keukenpincet draait overuren

Dit menu moet je zelf even afmaken, met de bijgeleverde instructies (en afbeeldingen). We hebben ooit eens gelezen over het zogenaamde Ikea-effect. Dat komt erop neer dat je extra trots voelt als je iets zelf in elkaar hebt mogen zetten. We betrappen onszelf erop dat we ons met een meer dan gezonde dosis fanatisme storten op het zo mooi mogelijk opmaken van de borden. Het keukenpincet draait zelfs overuren.

Dít is echt heel leuk om te doen, vooral omdat het resultaat er ook naar is: het kerstmenu van Triptyque is niet alleen súperlekker, maar komt ook nog eens heel mooi op het bord. Met dank aan al die (kleine) componenten die in al die bakjes zitten. En aan het denkwerk van de chef natuurlijk.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Een bisque om te zoenen

Zo starten we met een voorgerecht van tartaar van Yellowtail met komkommer, radijs en zure room. Een heerlijk koud en fris voorgerecht, met opwekkende smaken en texturen.

We wisten al dat chef Niven goddelijke bisque kan maken en ja hoor, dit is er weer zo eentje. Heerlijk anijsachtig. De dotjes van duindoornbes-crème gaan er fantastisch mee samen. En dit gerecht heeft een lekkere bite van de krabsalade. “We willen graag een bad met bisque”, wordt er aan tafel gezegd.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Op en top kerst

We gaan door met een gerechtje van coquille, aardpeer, Jabugo ham en truffeljus. Weer komt er dat gevoel van trots als we het bord hebben opgemaakt.

Ook zo knap: dit gerecht heeft de smaken en elementen van kerst, zonder dat het zwaar is. We ontdekken meteen ook weer een voordeel van thuis eten gaan: dat je ongegeneerd je bord kan aflikken!

Kerstmenu afhalen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Voor het hoofdgerecht heeft team Triptyque een gerecht van tournedos bedacht. Die mag je serveren op een bedje van gerookte aardappelmousseline met rode biet, vijgen en zwarte knoflookjus. Klassiek kerst, met verrassende elementen, zoals de vijgen en de zwarte knoflookjus.

Het valt ons op dat het menu stiekem barst van de kerstklassiekers, zoals (vis)tartaar, coquilles en tournedos, maar dan in onwijs creatieve, verfijnde en verrassende versies. Wie wordt hier nou níét blij van?

sauzen bij het kerstdiner
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Vloeibaar chocoladetaartje

Het nagerecht is een (choco)droom, of zoals het aan tafel klonk: “Dit is zoals je hoopt dat chocolade smaakt”. Met een vloeibare binnenkant, witte chocolademousse en karamel van Haagsche hopjes.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wat vonden van het kerstmenu van Triptyque?

We hebben aardig wat pannetjes vuil gemaakt (tip: haal van tevoren even extra pannen bij je moeder), maar dat nemen we meer dan voor lief want het is kerst en het is Triptyque. Zo’n top verfijnd kerstmenu rolt niet gauw uit je thuiskeuken.

En als je de pannetjes tussendoor gewoon even afwast, is het zo gepiept. Meer tools heb je niet nodig, dus dat is eigenlijk ook weer heel knap bedacht. Yes: dit menu klopt tot in de puntjes.

Het Kerstmenu Triptyque bestaat uit vier (€ 49,50) of vijf gangen (€ 64,50), die je met een bijgeleverd stappenplan alleen nog maar even hoeft af te maken. Je kunt het bij het restaurant afhalen op 24 en 25 december tussen 11:00 en 14:00 uur. Bestellen kan via de website.

> Meer van dit soort kant-en-klare kerstmenu’s van toprestaurants bestellen? Dit zijn de kerstdiners van toprestaurants voor thuis