Redactie
Redactie Inspiratie 12 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Rijst koken: met deze tips word jij een pro!

Sushi, risotto en nasi: rijst maakt onderdeel uit van veel fijne gerechten. We gebruiken het niet alleen voor hartige gerechten, maar ook voor toetjes, zoals rijstepap. Het koken van de perfecte pan rijst kan daarom nog weleens een uitdaging zijn. Deze tips maken van jou een pro in rijst koken!

Vind je het lastig om een heerlijke pan rijst op tafel te zetten? Het belangrijkste is om te weten welke rijstsoort je nodig hebt. Voor het ene gerecht is het belangrijk dat je droge en losse korrels rijst gebruikt, terwijl je voor een ander gerecht een plakkerig papje nodig hebt.

Voor het koken van de rijst: welke soort?

Je hebt echt ontzettend veel soorten rijst. Basmati-, pandan- en  zilvervliesrijst, om maar een paar te noemen. Dat een goede voorbereiding het halve werk is, geldt ook in de keuken. Voor het zetten van een goede pan rijst is het belangrijk om te weten welke rijstsoort je nodig hebt. Geen idee? Wij leggen je uit welke rijstsoort je moet gebruiken.

Rijst wassen?

Het wel of niet wassen van rijst is een gevoelig onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. De een zegt dat wassen niet nodig is en de ander zegt van wel. De standaard regel is dat je witte rijst moet wassen en bruine rijst niet. Door je witte rijst te wassen, spoel je een teveel aan overmatig zetmeel weg. Ook voorkomt het dat je rijst gaat klonteren.

Rijst koken: drie methodes

Na het wel of niet wassen, komt het belangrijkste: de rijst koken. Dit kan op drie manieren: de droogkookmethode, de ruimwater-methode en de stoommethode. Elke manier van koken heeft zo zijn voordelen en is weer geschikt voor verschillende gerechten.

Droge rijstkorrels koken

Bij de droogkookmethode wordt de rijst gegaard in weinig water. Voor elk kopje rijst neem je een kopje water. Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook.

Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo’n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst! Bovendien verliest de rijst op deze manier niet alle vitaminen en mineralen.

Culy Basics: witte rijst koken (in een pan) – hoe lang moet dat en met hoeveel water?

Kleverige rijst koken

Voor kleverige rijst pas je de ruimwater-methode toe. Dit zorgt ervoor dat de rijst na het koken blijft kleven. Het is bovendien geschikt voor alle soorten rijst. Kook de rijst in ruim water in 20 minuten gaar. Het water dat overblijft giet je af met een zeef.

Vervolgens laat je de rijst 10 á 15 min stomen. Het grote voordeel hiervan is dat je rijst niet kan aanbranden. Ook hoef je niet zo nauwkeurig te zijn. Een handige manier om rijst te koken als je een nieuweling bent in de keuken!

De rijstkoker

Je kan de rijst ook stomen in een een rijstkoker. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier, omdat de rijst nooit te lang of te kort kookt. Je giet evenveel water als rijst in de pan voor droge korrels (of je kiest voor de ruimwater-methode). Daarna hoef je alleen de rijstkoker aan te zetten en voilá!

De beste recepten met rijst

Doe ‘s gek: een zoete pokébowl met kokosrijst, mango & papaja

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.