De vele variaties van pilaf: een rijstgerecht uit het Midden-Oosten

Culy 15 sep 2015 Kooktips

Pilaf (of pilav) is een rijstgerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is van origine een bijgerecht, maar tegenwoordig komen we het ook als hoofdgerecht tegen én bestaan er vele variaties. We vertellen je er graag meer over.

Als we teruggaan naar de oorsprong, dan zien we dat pilaf een vergelijkbare bereiding kent als die van risotto: de rijst wordt met ui en boter gebakken, en vervolgens met bouillon en kruiden gegaard. Hier vind je een basisrecept.

Pilaf rijst stock

Uitbreiden

Vervolgens kan de pilaf verder worden uitgebreid door de toevoeging van bijvoorbeeld (kikker)erwten, dadels of pijnboompitten, maar ook tomaat, spinazie en amandelen zijn veel voorkomende ingrediënten. Eén van de bekendste smaakmakers in de wereld van pilaf is saffraan, wat ook zorgt voor de goudgele kleur.

Het wordt overigens niet altijd van gewone rijst gemaakt. Er zijn namelijk ook varianten die gemaakt worden met bijvoorbeeld bulghur of zelfs quinoa.

Pilaf rijst stoof stock

Lekkere recepten

Wil je één van de vele variaties eens zelf proberen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan geven we je graag een aantal suggesties.

Maak bijvoorbeeld deze Istanbul pilaf met kip, saffraan en pistachenoten. Of maak deze variant van Ottolenghi met abrikoos, rundvlees en amandelen. Het water loopt ons nú al in de mond.

Hou je van kruidige smaken als saffraan, kaneel en kardemom? Dan moet je zeker dit recept proberen. En als je de pilaf als bijgerecht wil serveren, is deze bereiding met rozijntjes en sinaasappelschil ook een aanrader.

Dan zijn er tot slot nog een aantal bereidingen die eigenlijk niet meer veel lijken op de originele pilaf, maar een Nederlandse twist hebben gekregen. Zoals dit recept van 24Kitchen met zoete perzik. Anders, maar zeker niet minder lekker!

Pilaf pilav rijst stock

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 takjes tijm
  • 1 blik perziken op siroop
  • 400 gram kippendijen
  • olijfolie om in te bakken
  • 20 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel maïzena
Reageer op artikel:
De vele variaties van pilaf: een rijstgerecht uit het Midden-Oosten
Sluiten