Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 16 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Tamales: alles over dit typisch Mexicaanse streetfood (en hoe je ze zelf maakt!)

Dat de Mexicanen wel weten hoe ze geweldig smaakvolle gerechten maken, is al lang geen geheim meer. De Mexicaanse keuken is dan ook niet voor niets één van onze favoriete keukens. Maar heb je ook al wel eens gehoord van de gevulde, gestoomde deegkussentjes tamales?  Wij vertellen je alles over dit typisch Mexicaanse streetfood én waar je het kunt eten!

Of misschien maak je ze voor je volgende ontbijtje wel lekker zelf. Ook hartstikke leuk!

Mexicaans ontbijtje

Op de redactie zetten we het liefst elke dag burrito’s op het menu en bestellen we op het terras een portie nacho’s voor bij onze drankjes. Maar hoe lekker deze gerechten ook zijn, ze zijn toch wat te machtig om je dag mee te beginnen.

Toch kun je in de Mexicaanse keuken gelukkig voor elk moment van de dag een heerlijke maaltijd vinden. Tamales zijn deegpakketjes die worden gestoomd in een maïsblad (de harde schutbladeren die om verse maïskolven heen zitten). Deze pakketjes hebben een vulling van vlees, groenten, kaas en/of kruiden. Ze worden in Mexico vaak gegeten als ontbijt, maar je kunt er eigenlijk op elk moment van de dag van genieten.

tamales mexicaanse streetfood
Bron: Pexels

Hartige en zoete tamales

Hoewel tamales vooral bekend staan als typisch Mexicaanse streetfood, worden deze gestoomde deegpakketjes inmiddels over de hele wereld gegeten. Omdat ze zo ver verspreid zijn is niet precies duidelijk waar hun oorsprong ligt; wél dat dat ergens in Midden-Amerika is.

Wat is het verschil tussen Tex-Mex en de Mexicaanse keuken?

De meest bekende versie van de tamales zijn de hartige soort. Er wordt een deeg gemaakt van maïsmeel, boter en suiker. Dit deeg wordt vervolgens gevuld met gekruid vlees (vaak varkensvlees of kip), groenten, kaas en chilipepers. Daarna wordt het ingepakt in een gedroogd maïsblad en gestoomd tot de binnenkant gaar is. Loopt het water je al in de mond?

Maar, zoetekauwen, niet getreurd: tamales kunnen ook als dessert gegeten worden! Deze deegpakketjes worden dan gevuld met honing, fruit en vruchtenconfiture. Tegenwoordig zie je ze soms zelfs gevuld met smeersels zoals Nutella, maar over de authenticiteit hiervan valt nog te twisten…

Mexicaans dessert van tamales
Justin de Nooijer voor Culy

Waar eet je tamales?

Genoeg over tamales gepraat, het is tijd om ze te gaan eten! In Mexico-stad staan straatverkopers met hun kraampjes op elke hoek van de straat tamales te verkopen. Helaas is een tripje naar Mexico toch wat lastiger te realiseren, en hebben we gelukkig ook genoeg goede opties die wat dichter bij huis zijn.

Onze eerste tip is om op zoek te gaan naar een goed Mexicaans restaurant. Eerder schreven we al een artikel over de leukste Mexicaanse restaurants in Nederland, maar ga gerust op zoek naar meer leuke plekjes in jouw omgeving. Bij de meeste authentieke Mexicaanse restaurants kun je wel tamales bestellen, dus kijk vooral van tevoren even op de kaart.

Op zoek naar de zoete variant? Bij Oaxaca in Amsterdam serveren ze zoete tamales bij het dessert; om van te watertanden!

Ook kun je tamales gelukkig bij steeds meer toko’s vinden (zowel vers als in de koeling) en zijn ze bij verschillende webshops online te bestellen.

Tamales in Mexico
Unsplash

Tamales thuis maken

Heb je geen toko in de buurt, maar wel zin in tamales? Maak ze dan ook eens zelf! Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt ook niet veel ingrediënten nodig; je moet alleen even handigheid krijgen in het vouwen van de maïsbladeren.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens onderstaand filmpje. En waarschijnlijk wil je daarna lekker zelf een poging gaan wagen.

Nog meer Mexicaans?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.