Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 15 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy legt uit: wat betekent ‘volkoren’ eigenlijk? En is een volkoren product ook echt gezond?

Regelmatig staan we twijfelachtig rond te kijken bij de bakker; al die verschillende broden met verschillende namen en verschillende kleuren en verschillende smaken en verschillende structuren… Help! Een volkoren brood lijkt dan de meest voor de hand liggende optie als we in termen van voedzaamheid denken. Maar wat betekent ‘volkoren’ nou eigenlijk? En zijn volkoren producten dan ook het meest gezond?

Wij leggen het je uit, zodat je de volgende keer vol zelfvertrouwen je bestelling bij de bakker kunt doen.

Volkoren producten

Om voortaan een goede keuze te kunnen maken bij de bakker of supermarkt, is het belangrijk om eerst goed te snappen wat volkoren producten nou eigenlijk precies zijn.

volkoren brood
Bron: Unsplash

Etenswaren zoals brood, crackers en pasta worden gemaakt van graankorrels. Deze korrels bestaan uit een kern en een omhulsel. Bij wit brood wordt alleen deze kern vermalen tot bloem, maar bij volkoren producten wordt wél de hele korrel gebruikt om hier vervolgens meel van te maken.

De verschillende soorten bloem & meel: wat is wat?

In de buitenkant van zo’n graankorrel zitten nuttige voedingsstoffen, veel vitamine B en goede minderalen (zoals ijzer). Ook zit je sneller vol van volkoren producten omdat deze meer verzadigen. Een voedzame keuze, dus!

Het verschil tussen volkoren brood en bruin brood

Toegegeven: wij maken ons ook weleens schuldig aan het feit dat we denken dat een donkerder product ook automatisch gezonder is. Toch geldt dit helaas niet altijd.

bagels
Bron: Unsplash

Hoe bruin een product is, zegt helaas niets over hoe gezond een product is. Vaak worden deze producten namelijk donkerder gemaakt – bijvoorbeeld met basterdsuiker – om het aantrekkelijker te maken. Ook geeft dit een zoetige nasmaak aan je brood. De kleur zegt dus helemaal niets over of een brood volkoren is: hiervoor kun je beter naar de verpakking kijken.

Gooi oud brood nóóit weg: zo maak je het weer knapperig en zacht in de oven

Bij het maken van een weloverwogen keuze is het belangrijk om echt naar de ingrediënten van een product te kijken – en niet blindelings op het uiterlijk te vertrouwen.

De gezondste keuze

Kort samengevat is volkoren brood gezonder dan bruin brood, omdat het meer voedingstoffen bevat en je hier langer verzadigt van raakt. Ook bevat volkoren brood meer vezels, wat goed is voor je darmen en stoelgang.

bruin brood
Bron: Unsplash

Wil je dus voortaan zeker weten dat je bruine brood wel écht een volkoren brood is? Kijk dan op de verpakking of hier ‘volkoren’ op vermeld staat. Of vraag het even na bij de bakker waar je je brood koopt. Je weet dan namelijk zeker dat er alleen volkorenmeel in je brood zit.

Zin in brood gekregen? Lees dan ook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.